Jeremić u trci za generalnog sekretara

Izvor: BKTV News, 09.Nov.2013, 11:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić u trci za generalnog sekretara

Vuk Jeremić ima nameru da se krajem sledeće godine kandiduje za mesto generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, saznaje “Blic”. On je o tome već razgovarao sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i premijerom Ivicom Dačićem čiju podršku, bar za sada, ima.

Osnivanje Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << samo je prvi korak na Jeremićevom putu koji treba da rezultira zauzimanjem pozicije na kojoj se trenutno nalazi Ban Ki Mun.
- Jeremić je ostavio dosta dobar utisak tokom mandata u Njujorku i stekao brojne kontakte širom sveta. Ozbiljno je posvećen Centru, planira da putuje po svetu i ispunjava ciljeve ovog tela. On nije slučajno sve svoje saradnike iz perioda predsedavanja GS UN pozvao da mu se pridruže u bordu CIRSD-a, a ni oni nisu slučano prihvatili poziv – kaže dobro upućeni sagovornik „Blica“.
Plan je da se tokom prvih godinu dana CIRSD postavi na noge, a zatim, nakon Jeremićeve zvanične kandidature, da svi članovi borda, u delovima sveta iz kojih dolaze, krenu u kampanju.
- Nije slučajno što su ti ljudi sa potpuno različitih strana sveta. Od Španije, Švajcarske i Kipra, preko Pakistana, Indonezije i Kuvajta, do Maroka, Senegala i Čilea. Kada dođe vreme, svako od njih će krenuti u agresivno lobiranje za Jeremićev izbor. Naravno, ne rade oni to samo zbog prijateljstva, već i zbog toga što će u slučaju da ispune cilj, biti angažovani na određenim pozicijama u okviru UN – kaže naš sagovornik i dodaje da je još jedan od razloga zbog kojeg se Jeremić odlučio da se kandiduje taj što su svi potencijalni protivkandidati koji su se do sada u javnosti pominjali “slabi”. Kao mogući kandidati pominju se slovački diplomata Miroslav Lajčak i direktorka Uneska Bugarka Irina Bokova.
Kandidata mora da predloži država, a kako je “Blic” već pisao, Jeremić ima podršku predsednika Nikolića, premijera Dačića i ministra spoljnih poslova Ivana Mrkića.
Istočna Evropa daje kandidata
Mandat generalnog sekretara UN Ban Ki Muna ističe u decembru 2016. Sledeći generalni sekretar UN očekuje se da će doći iz redova istočnoevropskih država, kroz postupak rotacije šest regionalnih grupa u UN. Generalni sekretar bira se na period od pet godina.
Izvor: Blic
Tweet
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jeremić će se kandidovati za generalnog sekretara UN?

Izvor: Radio 021, 09.Nov.2013

Vuk Jeremić ima nameru da se krajem sledeće godine kandiduje za mesto generalnog sekretara Ujedinjenih nacija. On je o tome već razgovarao sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i premijerom Ivicom Dačićem čiju podršku, bar za sada, ima, piše Blic.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.