Jedinstvena lista južno od Ibra

Izvor: RTS, 20.Avg.2013, 17:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jedinstvena lista južno od Ibra

Državni vrh i predstavnici Srba južno od Ibra postigli "preko potrebno suštinsko jedinstvo" o izlasku na kosovske lokalne izbore izbore, izjavio savetnik predsednika Srbije Marko Đurić. Nikolić na sastanku sa predstavnicima 25 opština i načelnicima četiri okruga rekao da je najveća laž da je izlazak na izbore priznavanje Kosova.

Savetnik predsednika Srbije Marko Đurić izjavio je da je na sastanku predsednika Tomislava Nikolića sa predstavnicima Srba sa centralnog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Kosova postignuto suštinsko jedinstvo predstavnika srpskog naroda na KiM i države da se izađe na lokalne izbore 3. novembra sa jedinstvenom srpskom listom.

"Na sastanku sa predstavnicima 25 opština sa Kosova i načelnicima svih okruga postignut je jedinstven stav da se na izbore izađe sa ujedinjenom srpskom listom iza koje će stajati akt podrške institucija u Srbiji", rekao je Đurić.

Đurić je naglasio da opštine koje će biti formirane na osnovu tih izbora neće biti opštine nezavisne države Kosova, već srpske opštine preko kojih će predstavnici srpskog naroda na međunarodno priznat način ostvarivati svoja prava.

On je rekao da se sa Srbima sa severa Kosova intenzivno razgovara i da je uveren da će građani sa severa pokrajine podržati državnu politiku.

Predsednik Nikolić pozvao je Srbe sa Kosova i Metohije da izađu na lokalne izbore 3. novembra i ponovio da je najveća laž da je izlazak na izbore priznavanje Kosova.

"Naš predlog je jedinstvena srpska lista, da pobedi na svim mestima, i da ima podršku iz celog sveta. Ako izađete, odgovornost će biti na nama, na državi, a ako ne izađete odgovornost će biti na vama", rekao je Nikolić predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije na sastanku u Predsedništvu, a saznaje Tanjug.

Predsednik je poručio predstavnicima Srba da sarađuju sa Vladom Srbije, jer će samo tako živeti bolje i ponovio da tezu, da je izlazak na izbore priznavanje Kosova, plasira "neko zbog lične ideologije", a ne u interesu Srba u Pokrajini.

"Izbori, pregovori u Briselu, sve se odvija u okviru odluke Skupštine Srbije, a bilo kakav pokušaj koji vodi ka nezavisnosti seče se u korenu", poručio je predsednik Srbije.

Đurić je precizirao da se na sastanku razgovaralo o svim detaljima i izazovima koji predstoje a koji nisu malobrojni - od toga kako će biti sprovedena kontrola glasanja, kako će se rešiti problem sa biračkim spiskom, pa do toga kako se treba suočiti sa izuzetno kratkim rokovima kako bi se sve potrebne radnje obavile.

On je podvukao da će svi kapaciteti koji država i narod imaju jedinstveno biti stavljeni u funkciju toga da Srbi na Kosovu i Metohiji za sebe izbore vlast u onim opštinama u kojima čine većinu.

Đurić je precizirao i da je cilj da kao narod Srbi na Kosovu steknu preko potreban autoritet, kredibilitet u očima međunarodnih institucija i tako dođu u bolju poziciju od ove u kojoj institucije nisu univerzalno prihvaćene.

Kostić: Srbi nisu imali dilemu

Načelnik kosovskog okruga Vladeta Kostić rekao je da Srbi južno od Ibra nisu uopšte ni imali dilemu da li da izađu na lokalne izbore na Kosovu i Metohiji 3. novembra.

"Danas je postignuta saglasnost - mi nismo ni imali dilemu da li treba izaći na ove izbore od dana potpisivanja briselskog sporazuma zato što je to preuzeta obaveza koja u tom sporazumu stoji", rekao je Kostić novinarima nakon sastanka u Predsedništvu.

Prema njegovim rečima, oni kao predstavnici institucija Republike Srbije koja im je, kako je rekao, sve ove godine pomagala i zaslužna je za to što su opstali, a posebno južno od Ibra, takvo dilemu nisu imali.

"Ono što je bitna poruka jeste da će iza te zajedničke liste stati državni vrh Republike Srbije i da ćemo imati podršku u svakom smislu, kako logistički, tako i verbalno", podvukao je Kostić.

Sastanku u Predsedništvu Srbije, koji je završen oko 16 časova, prisustvovali su i premijer Srbije Ivica Dačić, direktor Kancelarije za KiM Aleksandar Vulin, kao i savetnik predsednika Srbije Marko Đurić.

U delegaciji Srba sa juga KiM bili su načelnici Kosovskog, Kosovsko-pomoravskog, Pećkog i Prizrenskog okruga, šef biroa za KiM u Gračanici i predstavnici 25 opština južno od Ibra, između ostalog opština Gora, Suva Reka, Orahovac, Prizren, Peć, Novo Brdo, Priština, Istok, Đakovica, Dečani, Kosovo Polje.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Đurić: Na lokalne izbore na KiM sa jedinstvenom listom

Izvor: Kurir, 20.Avg.2013

Na sastanku sa predstavnicima 25 opština sa Kosova i načelnicima svih okruga postignut je jedinstven stav da se na izbore izađe sa ujedinjenom srpskom listom, rekao je Đurić..BEOGRAD - Svetnik predsednika Srbije Marko Đurić izjavio je danas da je na sastanku predsednika Tomislava NIkolića sa...

Nastavak na Kurir...

Srbi južno od Ibra za izbore: I dalje se čeka Sever

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 20.Avg.2013

Državni vrh Srbije i predstavnici Srba koji žive južno od reke Ibra postigli su "preko potrebno suštinsko jedinstvo" o izlasku na kosovske lokalne izbore izbore, zakazane za 3. novembar, izjavio savetnik predsednika Srbije Marko Đurić. On je posle sastanka, na kojem je učestvovalo 25 predstavnika...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Jedinstven stav o izborima na KiM

Izvor: RTV Pink, 20.Avg.2013

. . . Na sastanku predsednika Srbije i predstavnika Srba sa centralnog Kosova postignut jedinstven stav da se na lokalne izbore izađe sa zajedničkom srpskom listom. .

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.