Izetbegović: Nikolić vređa Bošnjake

Izvor: B92, 01.Jun.2012, 19:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izetbegović: Nikolić vređa Bošnjake

Sarajevo -- Predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović ocenio da je uvredljiva izjava predsednika Srbije Tomislava Nikolića da u Srebrenici nije počinjen genocid.

Nikolić je, u izjavi koju je dao prvog dana po preuzimanju dužnosti, rekao da u Srebrenici nije počinjen genocid nad Bošnjacima, već da je u pitanju zločin pojedinaca koji treba da budu kažnjeni.

Izetbegović je rekao da je takva izjava "neistinita i uvredljiva za Bošnjake, pre svih za preživele >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << žrtve genocida u Srebrenici".

Negiranje genocida u Srebrenici, koji je utvrdio Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviji, nije put saradnje i obnove poverenja, nego upravo suprotno - izvor novih nesporazuma i tenzija, navodi bošnjački član Predsedništva BiH.

"Ona baca senu i ozbiljno dovodi u pitanje verodostojnost njegove javne proevropske retorike i izjava u kojima se zalaže za korektne odnose u regionu i saradnju među državama susedima", kazao je Izetbegović.

On je dodao da "izjavama o Vukovaru kao 'srpskom gradu', kao i eksplicitnom tvrdnjom da se u Srebrenici nije dogodio genocid, Nikolić, nažalost, pokazuje da još nije spreman da se suoči sa istinom o događajima u bliskoj prošlosti".

"A upravo suočavanje srbijanskih lidera i srpske nacije sa istinom o zločinima počinjenim u BiH put je za poboljšanje odnosa i stvaranje šansi da budućnost u regionu, a pre svega u odnosima Srbije i BiH, bude bolja od loše prošlosti", naveo je Izetbegović.

Sarajevski mediji danas prenose da je Nikolić za TV Crne Gore sinoć rekao da "u Srebrenici nije bilo genocida, već da je bio veliki zločin koji su počinili neki pripadnici srpskog naroda, koje treba pronaći, izvesti pred sud i kazniti".

Nikolić je, prema navodima sarajevskih medija, takođe rekao i da je genocid teško dokaziv na sudu.
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Izetbegović: Izjava Nikolića neistinita i vrijeđa Bošnjake

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 01.Jun.2012

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović kazao je danas da je izjava novoizabranog predsjednika Srbije Tomislava Nikolića o tome da u Srebrenici nije počinjen genocid nad Bošnjacima, data prvog dana službenog preuzimanja dužnosti, neistinita i uvredljiva za Bošnjake, prije svih za...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Izetbegović tvrdi da Nikolić vređa Bošnjake

Izvor: NoviMagazin.rs, 01.Jun.2012

Predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović ocenio je da je uvredljiva izjava predsednika Srbije Tomislava Nikolića, data prvog dana po preuzimanju dužnosti, da u Srebrenici nije počinjen genocid nad Bošnjacima već da je u pitanju zločin pojedinaca koji treba da budu kažnjeni.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.