Ivanov pozvao Nikolića u posetu Skoplju

Izvor: RTS, 19.Okt.2012, 17:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ivanov pozvao Nikolića u posetu Skoplju

Srpski i makedonski predsednici, Tomislav Nikolić i Đorđe Ivanov, razgovaraće sledeće nedelje u Skoplju o odnosima crkava dve zemlje u pokušaju da pomognu rešavanju višedecenijskog spora oko statusa Makedonske pravoslavne crkve.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić razgovaraće iduće sedmice u Skoplju sa makedonskim predsednikom Đorđem Ivanovim, a jedna od tema biće odnosi Srpske pravoslavne crkve (SPC) i Makedonske pravoslavne crkve (MPC).

Kako >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je agenciji Beta rečeno u kabinetu makedonskog predsednika, Ivanov je Nikolića pozvao da iduće nedelje dođe u zvaničnu posetu Makedoniji.

"Reč je o unapred dogovorenoj poseti koja je već duže vreme planirana. Razgovaraće se pored drugog i o pitanju odnosa SPC i MPC", rekli su u kabinetu Ivanova.

Makedonski presednik, kako navode u njegovom kabinetu, ostaje pri stavu da lideri mogu pomoći u okvirima svojih mogućnosti, ali da spor pre svega treba da reše dve crkve.

O rešenju crkvenih problema koje donosi napredak, može se razgovarati s ciljem stvaranja atmosfere međusobnog poverenja, dodaju u kabinetu Ivanova.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić predložio je Makedoniji razgovore radi rešavanja višegodišnjeg spora Srpske i Makedonske pravoslavne crkve.

U juče objavljenom intervjuu skopskoj TV Sitel i listu Večer Nikolić je rekao da Makedonija u njemu ima sagovornika u Srbiji i da je spreman da razgovara o odnosu Srpske pravoslavne crkve i Makedonije.

Dve crkve vode višedecenijski spor oko statusa MPC kojoj Srpska pravoslavna crkva, kao ni druge pomesne pravoslavne crkve, ne priznaju autokefalnost.

Portparol Makedonske pravoslavne crkve-Ohridske Arhiepiskopije, vladika Timotej pozdravio je poziv predsednika Srbije Tomislava Nikolića na razgovore o statusu te crkve i dodao da se problem može rešiti samo dijalogom.

Episkop Timotej je rekao da je poziv Nikolića "pozitivan", ali da uslov koji je predsednik Srbije postavio za to - oslobađanje Jovana Vraniškovskog (vladika u Makedoniji lojalan SPC), nije crkveno, već državno pitanje.

"Ovo što je rekao Nikolić o dijalogu je novi trenutak u odnosima MPC i SPC jer je do sada SPC, ali i država Srbija, uvek bila pri stavu da je spor međucrkveni, a ne međudržavni. Sada su ovo nove okolnosti koje su bitne pošto ih je izgovorio prvi čovek Srbije", rekao je vladika Timotej za agenciju Beta.

Po njegovim rečima, Makedonska pravoslavna crkva prihvata dijalog o crkvenim pitanjima, dok se sva ostala pitanja moraju rešavati na državnom nivou.

Jovan Vraniškovski se u Makedoniji tereti za navodne finansijske malverzacije dok je bio vladika MPC, ali Srpska crkva tvrdi da se radi o političkom progonu koji je počeo kada je vladika Jovan stupio u kanonsko jedinstvo sa SPC.

Episkop šabački SPC Lavrentije rekao je ranije danas za agenciju Beta da problem treba da reše crkve, bez pomoći državnih organa.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.