Irinej: Nikolićev angažman legitiman

Izvor: Press, 20.Okt.2012, 11:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Irinej: Nikolićev angažman legitiman

Episkop bački Irinej smatra da je angažman predsednika Srbije Tomislava Nikolića u rešavanju kanonskog spora sa Makedonijom - legitiman i da ne znači mešanje u unutrašnje poslove crkve

Komentarišući izjavu Nikolića makedonskim medijima da dve države treba da se uključe u rešavanje kanonskog spora, portarol SPC je za "Politiku" rekao da to, prema njegovom mišljenju, ni u kom slučaju ne znači nameru ni Srbije kao države, ni njega kao predsednika da se meša >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << u unutrašnje poslove crkve ili pak u rešavanje problema vezanih za njeno kanonsko ustrojstvo.

Irinej navodi da Nikolićev angažman smatra legitimnim iz dva razloga, navodeći da je prvi to što je arhiepiskop ohridski Jovan, državljanin Srbije, osuđen i utamničen u drugoj zemlji.

On objašnjava da je Srbija dužna da pomaže svojim građanima u drugim zemljama, pogotovo kada se radi o njihovom stradanju zbog političkih, a ne krivičnih razloga, što je ovde dokazani slučaj.

"Drugi pak razlog jeste to što je ceo spor i stvoren grubom intervencijom državnih organa, dakle pritiskom spolja, a ne procesom unutar same Crkve", navodi vladika pozivajući se dokument koji je objavio istoričar Veljko Đurić o odluci nekadašnje jugoslovenske komunističke partije o osnivanju "Makedonske pravoslavne crkve".

On zaključuje da predsednik Srbije, Vlade Srbije i, uopšte, Srbija kao država ima ne samo pravo, nego i dužnost da se interesuje za politički i međudržavni aspekt problema, koji kako kaže, nesumnjivo postoji.

Irinej je dodao da ni Sinod ni bilo koji drugi crkveni organ nije tražio pomoć države u rešavanju ovog problema ili bilo kojeg kanonskog spora.

"Jedino što crkva od države očekuje i traži jeste mehanizam zaštite identiteta i slobode Srpske pravoslavne crkve, najpre u samoj Srbiji, zatim u regionu i, najzad, svuda gde ona pastirski dela i vrši kanonsku jurisdikciju, i to isključivo u okviru međunarodno važećih demokratskih standarda i po duhu i slovu obavezujućih međunarodnih konvencija, čiji potpisnici su i Srbi, i njen južni sused, i sve države u regionu, a kako ih ko poštuje i izvršava, nije tajna ni za nas ni za mnoge drugi u Evropi i u svetu", poručio je vladika Irinej.

Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov smatra da problem između Makedonske pravoslavne crkve (MPC) i Srpske pravoslavne crkve (SPC) treba da rešavaju crkvene vlasti, a da lideri dve države pomognu u okviru svojih mogućnosti.

Ivanov je to izjavio komentarišući izjavu predsednika Srbije Tomislava Nikolića makedonskim medijima da do dogovora između SPC i MPC može da dođe ako se u rešavanje problema uključe obe države.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.