I Nikolić na pomenu Mandeli

Izvor: B92, 09.Dec.2013, 11:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I Nikolić na pomenu Mandeli

Beograd -- Predsednik Srbije Tomislav Nikolić otputovao je u Johanesburg, gde će prisustvovati centralnoj komemoraciji povodom smrti Nelsona Mandele.

Komemoracija povodom smrti prvog demokratski izabranog predsednika Južne Afrike, dobitnika Nobelove nagrade za mir i borca za ljudska prava, biće održana u utorak 10. decembra na stadionu "Soker siti" u Johanesburgu.

Komemoracija povodom Mandeline smrti biće održana u utorak 10. decembra na stadionu "Soker siti" u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Johanesburgu.

Uz Nikolića, u Južnu Afriku su otputovali i ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić i savetnik predsednika Srbije Marko Đurić, saopštila je Pres služba predsednika Srbije.

Mandela je preminuo u četvrtak, 5. decembra, a biće sahranjen 15. decembra u svom rodnom mestu Kunu.

Prema pisanju stranih medija, očekuje se da će komemorativni skup verovatno biti jedno od najvećih takvih okupljanja generacijama unazad, s obzirom na to da su svoje učešće najavile desetine hiljada građana i više od 50 šefova država i vlada, kao i ministara iz inostranstva.

Južnoafrička vlada saopštila je da su do sada svoje prisustvo na komemoraciji potvrdila 53 zvaničnika najvišeg ranga, kao i da se lista predsednika, premijera, predstavnika kraljevskih porodica i poznatih ličnosti iz sata u sat povećava.

Vlasti su, takođe, saopštile da normalan kapacitet stadiona FNB u Johanesburgu, najverovatnije neće biti dovoljan da primi sve koji žele da odaju poštu Mandeli, kao i da će, zbog velikog broja posetilaca visokog ranga, obezbeđenje na skupu biti pojačano.

Prisustvo na komemoraciji su, između ostalih, potvrdili predsednik SAD Barak Obama i prva dama Mišel Obama, bivši predsednici Džordž Buš, Bil Klinton i Džimi Karter, generalni sekretar UN Ban Ki Mun i njegov prethodnik Kofi Anan, britanski premijer Dejvid Kameron, predsednici Francuske i Nemačke, Fransoa Oland i Joakim Gauk, španski premijer Marijano Rahoj i princ Felipe i brojni drugi visoki zvaničnici zemalja širom sveta, preneo je AP.

U Južnoj Africi je povodom Mandeline smrti proglašena desetodnevna žalost.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nikolić sa još 50 zvaničnika na sahrani Mandele

Izvor: Mondo, 09.Dec.2013

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić otputovao je u Johanesburg, gde će prisustvovati centralnoj komemoraciji povodom..

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.