I Nikolić i Jahjaga na Samitu u Bratislavi

Izvor: Politika, 04.Jun.2013, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I Nikolić i Jahjaga na Samitu u Bratislavi

BEOGRAD – Samit šefova država i vlada centralne i istočne Evrope, koji se održava sledeće nedelje u Bratislavi, prvi je sastanak na najvišem nivou kome će prisustvovati i predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić i kosovska predsednica Atifete Jahjaga, a učesnici će biti predstavljeni u takozvanoj gimnih formuli - bez zastava i tablica sa imenima država.

Kabinet predsednika Srbije saopštio je danas da je Nikolić prihvatio poziv za samit od ministra spoljnih poslova >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Slovačke Miroslava Lajčaka koji danas boravi u zvaničnoj poseti Beograd.

Lajčak, koji se sastao sa predsednikom Srbije, napomenuo je da, iako će na samitu biti prisutni i predstavnici privremenih institucija iz Prištine, neće biti istaknuta zastava takozvane Republike Kosovo, niti natpis „Kosovo”, već će samo biti istaknuta imena i prezimena prisutnih, navodi se u saopštenju.

Na samitu 12. i 13. juna će, kako je najavljeno, učestvovati više od 20 šefova država i predsednik Saveta Evropske unije Herman Van Rompej.

Tu informaciju u izjavi beogradskim novinarima potvrdio je i sam Lajčak koji je precizirao da je reč o „gimnih formuli”.

„Kosovo će prisustvovati sastanku, a formula koja je dogovorena korišćena je i u prošlosti i to je 'gimnih formula', što znači da nema zastave i nema tablice sa imenom države”, rekao je Lajčak ističući pritom i da je stav Slovačke o nepriznavanju kosovske nezavinosti poznat i da se neće menjati.

Učešće je pre dva dana potvrdio i kabinet kosovske predsednice.

''Poziv od predsednika Ivana Gasparoviča stigao je u Prištinu. Jahjaga će učestovati na samitu i imaće ravnopravan tretman sa predsednicima 21 države, a na samitu će biti reči o rešavanju izazova sa kojima se susreće ovaj deo Evrope”, rečeno je u kabinetu Jahjage, a preneo prištinski dnevnik ''Tribuna''.

Gimnih formula upotrebljena je nedavno i na Samitu ministara spoljnih poslova država članica Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (PSJIE) održanom u Ohridu.

Ministarski sastanak je održan i pored toga što je regionalni samit predsednika i premijera država članica PSJIE, koji je planiran u Ohridu 1. i 2. juna, propao jer učesnici nisu postigli konsenzus da se poziv za samit uputi i Kosovu.

Lajčak: Srbiji datum bez odugovlačenja i dodatnih uslova

BEOGRAD – Šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak poručio je danas da se njegova zemlja zalaže za to da Srbija dobije poziv za otvaranje pristupnih pregovora sa EU bez odugovlačenja i dodatnih uslova, a premijer Srbije Ivica Dačić istakao je da je gotovo siguran da će Srbija dobiti datum.

„Mi želimo da 28. juna rezultat bude da Srbija dobije poziv za otvaranje pristupnih pregovora, bez novih uslova i odugovlačenja i tačka”, rekao je Lajčak, odgovarajući na pitanje da li će naša zemlja u junu dobiti samo zeleno svetlo ili konkretan datum za početak pregovora.

Lajčk je podsetio da je Srbija danas, posle teških i hrabrih odluka, prihvaćena kao ozbiljan partner u EU, sa ugledom koji je bolji nego ikada, i naglasio da je cilj njegove posete da pruži podršku i zahvalnost vladi Srbije na naporima i na svemu što čini da ostvari svoj san, a to je punopravno članstvo u EU.

„Sada je na potezu EU, koja treba da pokaže da je takođe spremna da donosi odluke koje su potrebne”, kazao je Lajčak.

On je rekao da je u Beograd došao da podrži Vladu Srbije zbog hrabrih, teških i odgovornih odluka, koje su bile potrebne Srbiji.

Prema njegovim rečima, ova vlada morala je da raskrsti sa velikim brojem nagomilanih problema, što možda, ukazao je, ne bi bilo tako da je prethodnih godina u Srbiji bilo više sluha.

„Ako Bog da, 28. juna biće kraj jednog teškog početka, a posle toga moramo da uložimo isto toliko, ako ne i više napora da te pregovore uspešno završimo i da narednih godina postanemo punopravni član EU”, rekao je Dačić na zajedničkoj konferenciji za novinare s Lajčakom.

Vučić i Lajčak za datum Srbiji bez ikakvih daljih uslova

Slovačka podržava otvaranje pristupnih pregovora Srbije sa EU, a Evropska unija treba da, bez ikakvih daljih uslova, dodeli datum otpočinjanja pristupnih pregovora, rečeno je na sastanku prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića sa potpredsednikom Vlade i ministrom spoljnih poslova Slovačke Miroslavom Lajčakom.

Vučić je naglasio da je Srbiji veoma važno dobijanje datuma, jer će to biti dobar znak za sve strane investitore.

„Prioritet ove Vlade je rešavanje teške ekonomske situacije i stvaranje povoljnih uslova za dolazak investitora. Nadam se da je Srbija danas, posle teških i hrabrih odluka, prihvaćena kao ozbiljan partner Evropske unije”, zaključio je Vučić.

Lajčak je naglasio da je cilj njegove posete da pruži podršku i zahvalnost Vladi Srbije na naporima i na svemu što čini da ostvari svoj cilj, a to je punopravno članstvo u Evropskoj uniji, saopšteno je iz vladine Kancelarije za saradnju s medijima.

„Srbija je u prethodnom periodu povukla mnogo odgovornih poteza u rešavanja problema Kosova i Metohije i uspostavljanju trajne stabilnosti u ovom delu Evrope”, istakao je Lajčak.

Tanjug

objavljeno: 04.06.2013.
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SLOVAČKA NE MENJA STAV: I Nikolić i Jahjaga na Samitu u Bratislavi

Izvor: S media, 04.Jun.2013

Potpredsednik slovačke vlade i šef diplomatije Miroslav Lajčak potvrdio je danas da je predsednik Srbije Tomislav Nikolić prihvatio poziv da prisustvuje na sastanku šefova država srednje Evrope sledeće sedmice u Bratislavi, a da će Priština kao i svi drugi učesnici na sastanku biti predstavljena...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.