Gužva u Vrbasu pred izbornu tišinu

Izvor: B92, 10.Okt.2013, 07:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gužva u Vrbasu pred izbornu tišinu

Vrbas -- U Vrbasu u ponoć počinje izborna tišina pred nedeljne izbore. Danima se tamo smenjuju razni političari, a baš danas u posetu je došao i predsednik Srbije.

Na pitanje novinara da li poseta u finišu izborne kampanje ima veze sa izborima u nedelju 13. oktobra, Tomislav Nikolić kaže da on vrlo često pred žetvu i setvu obilazi, kako kaže "uspešne poljoprivrednike".

Poljoprivredni radovi su se, slučajno ili ne, ove jeseni poklopili sa lokalnim izborima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Vrbasu. To je i vreme da, kako kaže, predsednik Srbije Tomislav Nikolić obiđe jedno gazdinstvo, baš nadomak ovog vojvođanskog mesta.

Obilazeći domaćinstvo uspešnog poljoprivrednika Vikora Petera, Nikolić je rekao da će u narednih desetak dana poljoprivrednicima biti ponuđeni krediti za uvođenje sistema za navodnjavanje.

"Vlada mora dobro da povede računa da ne bude povlašćenih prilikom davanja ovih kredita", rekao je Nikolić i dodao da će krediti biti ponuđeni kako najvećim poljoprovrednim proizvođačima, tako i malim poljoprivrednicima, jer, kako je naglasio, "svako mora dobiti pravo da navodnjava svoje zemljište".

"Budućnost srpske poljoprivrede leži na navodnjavanju i neophodno je da bar 80 odsto parcela budu pod zalivnim sistemima", rekao je NIkolić tokom posete poljoprivrednom gazdinstvu Petera Vikora.

On je dodao da se nada da će taj problem biti rešen zahvaljujući aranžmanu sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Predsednik Srbije je potom otišao u centar Vrbasa gde je razgovarao sa mladima, koji su se spontano okupili u jednom kafiću. Slično, spontano, samo nekoliko metara dalje, Demokratska stranka je uz glasnu muziku delila svoj propagandni materijal.

LDP smatra da se predsednik Tomislav Nikolić posetom poljoprivrednom gazdinstvu kod Vrbasa uključio u izbornu kampanju SNS pred lokalne izbore i da je time zloupotrebio svoju predsedničku poziciju u partijske svrhe.

Poslanik DS Srđan Milivojević pozvao je Agenciju za borbu protiv korupcije "da vidi kako se troše pare poreskih obveznika u predizbornoj kampanji u Vrbasu".

Nešto kasnije se oglasila Agencija se za borbu protiv korupcije saopštavajući da je organizovala terensko posmatranje izbornih kampanja za lokalne izbore u Vrbasu, nakon navoda medija o "spornim aktivnostima".

Građani Vrbasa na lokalnim izborima u nedelju, 13. oktobra biraju između osam izbornih lista stranaka i koalicija odobrnike za Skupštinu opštinu Vrbas. Lokalni parlament ima 36 mesta, a na osam izbornih lista nalazi se ukupno 257 kandidata.

Nikolić je tokom posete Vrbasu rekao da nije tačno da se bavljenje poljoprivedom ne isplati i da čovek na selu ne može da zaradi, što je, kako je kazao, dokaz i gazdinstvo koje je danas posetio.

"Da bi se u poljoprivredi zaradilo, potrebno je mnogo rada i ulaganja. Problem je što nemamo dobru protivgradnu zaštitu i nedostatak sistema za zalivanje, kao i loš izbor semena, jer smo jedno vreme bili 'zaljubljeni' u strana semena, pa su se pojavile neke bolesti koje semena proizvedena na domaćim institutima nikada ne bi imala", rekao je Nikolić.

Govoreći o zakupu državnog zemljišta, on je rekao da je idealno da lokalne samouprave koje gazduju tim površinama daju mogućnost prečeg zakupa onima koji će od poljoprovrede i da žive, a ne onima, kako je kazao, koji će da zakupe zemlju i da je daju nekom drugom da na njoj rade.

Gazdinstvo koje je obišao raspolaže sa 300 ovaca i 80 tovnih junadi, a njegov domaćin Viktor Peter obrađuje 100 hektara zemlje, od čega su dva hektara u njegovom vlasništvu, a ostalih 98 hektara je uzeo pod zakup.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

NIKOLIĆ U VRBASU: Krediti za navodnjavanje u narednih 10 dana

Izvor: Kurir, 10.Okt.2013

Vlada mora dobro da povede računa da ne bude povlašćenih prilikom davanja ovih kredita, rekao je Nikolić..VRBAS - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas u Vrbasu da će u narednih desetak dana poljoprivrednicima biti ponuđeni krediti za uvođenje sistema za navodnjavanje..."Vlada...

Nastavak na Kurir...

Predsednik Srbije „slučajno“ u kampanji

Izvor: Danas, 10.Okt.2013

Svega dva dana pred lokalne izbore u Vrbasu, gde su na vlasti DS, SPS, PUPS, LDP i LSV, predsednik Srbije Tomislav Nikolić posetio je taj grad, gde je obišao jedno poljoprivredno gazdinstvo, a potom razgovarao i sa omladinom o lokalnim problemima.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.