Godišnjica oslobođenja Beograda

Izvor: Studio B, 20.Okt.2013, 09:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Godišnjica oslobođenja Beograda

Navršeno je 69 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

Tim povodom predsednik Srbije Tomislav Nikolić je položio venac na grob oslobodiocima Beograda, uz najviše državne i vojne počasti i intoniranje himne Bože pravde.

Predsednik se upisao u knjigu Spomen groblja oslobodiocima Beograda u koju je napisao: "Da nije bilo vas u Srbiji se ne bi rađala deca, a rađaju se čestita >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << i ponosna deca Srbije koja vas nikad neće zaboraviti. Zauvek hvala".

Nikolić je venac položio i na spomenik pripadnicima Crvene armije koji su učestvovali u oslobađanju Beograda na kojem je pisalo "hrabrim ruskim saborcima".

Venac je položio i premijer Srbije Ivica Dačić. Prvi  korak u gubljenju slobode je zaborav, istakao je Dačić, i zato je važno da čuvamo uspomenu na one koji su dali živote za oslobođenje Beograda. "To je istorijska istina, zato želim u ime vlade da se poklonim senima onih koji su dali živote za slobodu, oslobođenje Srbije i msilim da Srbija treba više da ističe svoj antifašizam".

 

Predstavnici grada Beograda na obeležavanju godišnjice oslobođenja Beograda

Predstavnici grada Beograda položili su  cveće i odali poštu žrtvama povodom godišnjice oslobođenja Beograda 1944. godine.

Zamenica gradonačelnika Tatjana Pašić, zamenik predsednika Skupštine grada Zoran Alimpić i član Gradskog veća Nikola Nikodijević položili su cveće na Groblju oslobodilaca Beograda, kao i na Spomenik crvenoarmejcu.

Pomoćnik gradonačelnika Danilo Bašić položio je venac u Aleji streljanih rodoljuba 1941-1944. na Novom groblju. Gradski arhitekta Dejan Vasović položio je cveće na Spomenik sovjetskim veteranima na Avali.

U bici za oslobođenje Beograda, koja je trajala punih 11 dana, poginulo je više od 20.000 ljudi. Ona predstavlja jednu od najvećih i najznačajnijih bitaka na Balkanu u Drugom svetskom ratu, čime  je okončana četvorogodišnja okupacija Beograda tokom koje je stradao i veliki broj Beograđana, dok je sam grad pretrpeo ogromnu štetu.

Na Groblju oslobodilaca Beograda počiva 961 borac Crvene armije i 2.994 pripadnika NOVJ-a, većina njih u zajedničkoj grobnici.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.