Izvor: Danas, 08.Jul.2015, 21:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fatić: Nikolić zaustavio rezoluciju u UN

Beograd - U ime kabineta predsednika Srbije, Vuk Fatić je juče reagovao na izjavu internacionalnog Vladimira Todorića da je pismo Tomislava Nikolića britanskoj kraljici skandal koji je naneo ogromnu štetu zemlji, pitajući zašto Todorić žali "zbog sudbine rezolucije, koju je svojom diplomatskom aktivnošću predsednik zaustavio".

"Gospodin Todorić, valjda se rukovodeći pisanjem pojedinih tabloida koji su se prethodnih nekoliko dana prosto utrkivali ko će što više >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << da oblati ovaj postupak predsednika Republike, iščuđavajući se tobože zašto je pisao na srpskom jeziku, ćirilicom, a u stvari samo demonstrirajući elementarno neznanje svojih urednika i novinara i njihovo nepoznavanje diplomatske korespondencije, optužio je predsednika Nikolića da je naneo štetu interesima Srbije zato što je, navodno, od kraljice Elizabete Druge tražio da njena zemlja povuče spornu rezoluciju. A to je potpuna neistina. Ono što je svako, ko je bar uložio napor da pročita to pismo, mogao da vidi, jeste ključna rečenica: "Stoga, Vaše veličanstvo, ovim pismom pokušavam da Vas zamolim da upotrebite svoj autoritet i ukažete Vašoj vladi na složenost i teškoće pitanja koja navodim". Kao što valjda mora da zna svako ko pretenduje da bude internacionalni sekretar bilo koje ozbiljne političke stranke, kraljica Elizabeta Druga u opisu svojih nadležnosti ima i sednice takozvanog "Privatnog saveta" (Privy Council). Na njima svakako se ne raspravlja o kriketu ili sabranim delima Džoane K. Rouling, kao što to očigledno zamišlja Demokratska stranka i njoj slično razmišljajući tabloidi, već odobrava uredbe i druge podzakonske akte Vlade Ujedinjenog Kraljevstva. Dakle, ako ništa drugo, ima bar pravo da izrazi svoje mišljenje. Pa neka je to i proceduralno, svejedno nije beznačajno. Niko, a pogotovo ne predsednik Nikolić, od nje nije tražio da se meša u rad svoje vlade, niti bilo šta slično.

Bilo bi dobro da je gospodin Todorić, umesto što se trudio da tabloidno ocrni rad nekog ko je pokušao nešto da učini za interese ove zemlje, i sam zasukao rukave, pa makar slično pismo poslao evropskim socijalistima, kao prijateljima svoje stranke. Ili da je predsednik DS, kao višegodišnji vlastodržac u Vojvodini, pisao svojim kolegama, predsednicima pokrajinskih vlada evropskih država, moleći ih da se u svojim zemljama založe protiv štetne rezolucije o Srebrenici. Ili da su učinili bilo šta, od čega bi Srbija imala korist. Ali DS izgleda nije navikla da radi u korist Srbije. A "ogromna šteta" koju je predsednik Republike naneo Srbiji za Todorića je, verovatno, to što predlog rezolucije neće biti usvojen u Savetu bezbednosti UN. Gospodine Todoriću, zašto žalite zbog sudbine rezolucije, koju je svojom diplomatskom aktivnošću predsednik zaustavio?", navodi se u Fatićevom odgovoru.
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.