Državni vrh o nastavku dijaloga

Izvor: RTS, 03.Mar.2013, 19:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Državni vrh o nastavku dijaloga

Beograd ostaje pri konceptu zajednice srpskih opština, rekao savetnik predsednika Marko Đurić, nakon sastanka državnog vrha na Dedinju. Analiziran je dosadašnji tok dijaloga i Srbija je spremna da pregovara o svemu, uključujući pravosuđe, policiju i obrazovanje, istakao Đurić.

18.07 - Završen sastanak državnog vrha. Savetnik predsednika Marko Đurić rekao je da je analiziran dosadašnji tok dijaloga i da Beograd ostaje pri konpcetu zajednice srpskih opština.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
16.40 - Sastanak državnog vrha u toku. Pored predsednika Tomislava Nikolića, prisustvuju Ivica Dačić, Aleksandar Vučić, Suzana Grubješić, Aleksandar Vulin i Marko Đurić. 

16.12 - U predsedničku rezidenciju u Užičkoj 23 stigli su premijer Ivica Dačić, potpredsednica Vlade Suzana Grubješić i savetnik predsednika Marko Đurić, javlja izveštač RTS-a. Očekuje se početak sastanka.

Sastanak državnog vrha u predsedničkoj rezidenciji na Dedinju je završen. Savetnik predsednika Marko Đurić rekao je da je na sastanku analiziran dosadašnji tok dijaloga i da Beograd ostaje pri konceptu zajednice srpskih opština.

"Spremni smo za razgovore o svim pitanjima, uključujući i pravosuđe, policiju i obrazovanje", istakao je Đurić, nakon završnih konsultacija uoči šeste rudne razgovora premijera Srbije Ivice Dačića sa predsednikom kosovske vlade Hašimom Tačijem u Briselu.

Prema njegovim rečima od EU se očekuje da ostane nepristrasna i da utiče na Prištinu da bude spremna na kompromis.

Sastanak je bio zatvoren za javnost i nisu planirane izjave za medije, a naknadno će biti izdato saopštenje, prenosi Beta.  

Sastanku su prisustvovali predsednik Tomislav Nikolić, premijer Ivica Dačić, prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, potpredsednica Vlade zadužena za evropske integracije Suzana Grubješić, savetnik predsednika Srbije Marko Đurić i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin.

Pored Dačića, u Brisel putuju i Marko Đurić, Aleksandar Vulin i ekspertski timovi. 

Državni vrh se sastao i u petak kada je takođe razgovarao o predstojećem dijalogu u Briselu.

Posle sastanka, Marko Đurić je rekao da Srbija ulazi u dijalog sa Prištinom sa jasno definisanom strategijom i željom da se postigne kompromis na principima iz Platforme i Rezolucije o Kosmetu.

Đurić je rekao da je sledeća runda dijaloga ključna i da Srbija od međunarodne zajednice očekuju da pošalje poruku Prištini da i ona bude spremna na kompromis.

"Mislimo da je moguće da u ovom ključnom momentu predstavnici međunarodne zajednice pošalju poruku Prištini da treba da bude spremna na izvesne ustupke kako bi se do kompromisa došlo. Ovo je ključna raskrsnica u pregovorima", rekao je Đurić.

Srbija ostaje pri koncepciji zajednice srpskih opština, naveo je savetnik predsednika Tomislava Nikolića.

Prema njegovim rečima, Srbija ima jasan koncept o uspostavljanju zajednice srpskih opština koja ima nadležnost u mnogim oblastima života, kao što su pravosuđe, policija, obrazovanje i spremna je na ozbiljne razgovore.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.