Državni vrh Srbije sutra o referendumu u Republici Srpskoj

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Avg.2016, 14:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Državni vrh Srbije sutra o referendumu u Republici Srpskoj

Predsednik i premijer Srbije, Tomislav Nikolić i Alekdsandar Vučić, sastali su se sinoć, na hitnim konsultacijama, posle stava Saveta za implementaciju mira (PEC) u BiH da vlasti RS treba da odustanu od referenduma o Danu Republike.

Predsednik i premijer najpre su razgovarali 40-tak minuta u četiri oka, iza zatvorenih vrata, a potom su im se pridružili ministri spoljnih i unutrašnjih poslova, Ivica Dačić i Nebojša Stefanović, kao i ministarka pravde Nela Kuburović.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Pročitajte još:

"Skupština da podrži referendum u Srpskoj"

LDP: Vučić da traži odlaganje referenduma

Ponovo pokrenuto pitanje Herceg Bosne

Kovačić: Situacija se komplikuje, moguća "velika havarija"

Ambasadori Upravnog odbora Saveta za implementaciju mira (PIC) u BiH pozvali su juče vlasti u RS da ne održe referendum o Danu Republike jer će to, kako tvrde, destabilizovati BiH.

U zajedničkoj izjavi iz Sarajeva, sa kojom se nije saglasila Rusija, stoji da je potvrđeno da su odluke Ustavnog suda konačne i obavezujuće te da entiteti moraju poštovati odluke institucija BiH.

Ambasador Rusije Petar Ivancov rekao je da je Rusija izdvojila mišljenje o tekstu zajedničke izjave jer smatra problematičnim to što se traže ustupci isključivo od Republike Srpske, umesto da se poziva na dijalog.

Dodik: Sutra ćemo razmatrati ponašanje visokog predstavnika

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će srpski predstavnici iz BiH na sutrašnjem sastanku u Beogradu s predsednikom i premijerom Srbije razgovarati o delovanju visokog predstavnika u BiH.

Dodik je za Radio RS rekao da će se na sastanku "raspravljati o Aneksu 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma, kojim je predviđeno uvođenje visokog predstavnika i njegovoj obavezi da i Srbiji, kao zemlji potpisnici, dostavlja izveštaj o radu, što se do sada nikada nije desilo".

On je rekao da je to "vid kršenja akta kojim je osnovan OHR, te da očekuje i detaljniju analizu rada i ponašanja visokog predstavnika".

"Sutra ćemo na odgovoran način oceniti celokupnu situaciju u vezi primene Dejtonskog sporazuma s aspekta i RS i Srbije", rekao je Dodik.

Komentarišući zaključke Saveta za implementaciju mira (PIK) u BiH, koji je pozvao vlasti RS da odustanu od referenduma o Danu republike, Dodik je ocenio da je to "neformalno telo koje se pokazalo da štiti nasilje visokih predstavnika nad institucijama Republike Srpske".

"I jučerašnji stav povodom referenduma je u skladu sa takvim ponašanjem i nema značaja", rekao je predsednik RS.

Bosić potvrdio da ide na sastanak u Beograd

Lider Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić je za agenciju Beta potvrdio da će prisustvovati sastanku u Beogradu, na koji će stići iz Varšave, gde danas kao predsedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH učestvuje u radu parlamentarnog sastanka zemalja Centralne i Istočne Evrope.

Predsednik Skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović očekuje da Ustavni sud BiH uvaži argumente parlamenta Srpske, stavi svoju Odluku o Danu Republike van snage i smiri tenzije.

"Stavljanjem van snage Odluke kojom osporava Dan Republike Srpske, Ustavni sud BiH pokazao bi da je odgovoran organ spreman za iznalaženje rešenja i smirivanje političkih tenzija", istakao je Čubrilović u pisanoj izjavi, saopšteno JE iz Skupštine RS.

Čubrilović je takođe naglasio da referendum o Danu Republike ni na koji način ne derogira Odluku Ustavnog suda BiH, kao i da je Skupština RS posvećena poštovanju Ustava i zakona i svih legalnih i legitimnih organa i institucija.

Referendum koji se odnosi na praznik Srpske ni na koji način ne ugrožava ustavno-pravni okvir države, integritet i suverenitet BiH, tvrdi Čubrilović.

Prema njegovim rečima, upućivanjem apelacije Ustavnom sudu BiH, Skupština RS je pokazala da poštuje taj organ i da koristi sva legalna sredstva za dokazivanje pravne valjanosti svojih akata.

"Još jednom podsećamo da je referendum jedan od najznačajnijih oblika demokratskog izjašnjavanja i provere političke volje građana, bez nacionalne pripadnosti i diskriminacije", zaključio je predsednik Čubrilović.
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Državni vrh o referendumu u Republici Srpskoj

Izvor: OkRadio.rs, 31.Avg.2016

Predsednik i premijer Srbije, Tomislav Nikolić i Alekdsandar Vučić, sastali su se u utorak uveče, na hitnim konsultacijama, posle stava Saveta za implementaciju mira (PEC) u BiH da vlasti RS treba da odustanu od referenduma o Danu Republike. Predsednik i premijer najpre su razgovarali 40-tak minuta...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.