Drecun: Nudimo priznanje kosovskih institucija za autonomiju Srba

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Jan.2013, 22:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Drecun: Nudimo priznanje kosovskih institucija za autonomiju Srba

NOVI SAD -

Platforma o Kosovu, koju su juče usaglasili predsednik Tomislav Nikolić i Vlada Srbije, čiji tekst, kako je rečeno, neće biti objavljen, nije "tajna", samo su neki njeni elementi "ostali udaljeni od javnosti" da se u pregovaračkom procesu ne bi videlo na kakve je ustupke Beograd spreman, tvrdi Milovan Drecun, predsednik odbora za Kosovo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i Metohiju u Skupštini Srbije.

Odgovarajući na pitanje "zašto je platforma tajna kada je bilo obećano da će biti javna", Drecun je u emisiji "Jedan na jedan" RTV-a odgovorio:

"Mislim da ima malo nerazumevanja onoga što pojedin i naši zvaničnici govore, ponajpre možda i zbog nekih njihovih nepreciznih izjava. Najveći deo platforme, suštinski deo, je u obrazloženju zbog čega rezolucija treba da bude doneta, odnosno usvojena u Narodnoj skupštini i tu nema nikakve tajne. Možda su samo neki elementi platforme ostali udaljeni od javnosti, čisto zbog toga da se u tom pregovaračkom procesu ne vidi na kakve smo sve ustupke spremni, odnosno dokle smo spremni da idemo".

Najveći ustupak koji Beograd čini Prištini je, po tumačenju Drecuna, suštinska autonomija za Albance, koju će Srbija priznati, kao i legitimitet njihovih institucija, u okviru koje bi srpski narod sa Kosova i Metohije imao svoju autonomiju.

Na insistiranje novinarke da objasni čime će se meriti uspeh pregovora, odnosno šta će se smatrati dovoljnim ustupkom s jedne odnosno druge strane, da li će to biti prihvatanje dvodomnog parlamenta u Prištini, kako Beograd predlaže, ili nešto drugo, Drecun je izjavio:

"Nije to da li ima dvodomni parlament ili ne. To je deo rešenja koje nudimo, a Priština može ili ne da to prihvati, već da mi prihvatimo da postoji jedna tvorevina na Kosovu i Metohiji, na kojoj mi sada nemamo kontrolu, koja sebe naziva državom, mi je nazivamo autonomnom pokrajinom, tako ćemo nastaviti, ali nudimo Albancima da te njihove institucije, na osnovu novog ustava Kosova koji bi bio donet ako se postigne dogovor sa nama, imaju legalitet, odnosno priznanje s naše strane. To je veliki ustupak."

Na opasku da predstavnici Srba sa severa Kosova smatraju da se ovim činom priznaje nezavisnost Kosova, Drecun je odgovorio da on misli "da nisu pažljivo čitali rezoluciju i da nisu povezivali".

A na pitanje "Gde na planeti postoji autonomija u okviru koje se traži autonomija" odgovorio je: "Zašto ne postoji? Pa mi ćemo pronaći rešenje. Zašto morate da imate već postojeće rešenje.

To je specifično rešenje. Zašto? Da ne bismo poništili aspiracije Albanaca".

Komentarišući izbacivanje nekih delova platforme iz prvobitnog predloga predsednika Nikolića, što su Srbi sa Kosova u otvorenom pismu Nikoliću danas zamerili, i da li usvojena rezolucija, zapravo, predstavlja rezultat neslaganja Dačića i Vučića s jedne, i Nikolića s druge strane, Drecun je rekao da je "to bila primedba jednog dela međunarodne zajednice, prevashodno zapadnog, a ne primedba samog premijera Dačića."

" I to je preformulisano, mi se nismo odrekli toga, jer je na mestu gde je trebalo da stoji ta stavka da "ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno" jasno rečeno da treba da se teži rešenju koje treba da bude sveobuhvatno", izjavio je Drecun.

On kaže da kod Srba na severu Kosova vlada strah da će Beograd prihvatiti ukidanje srpskih institucija , "tzv.paralelnih, kako ih zovu Vašington, Brisel i Priština".

Međutim, on tvrdi da se "ništa neće ukidati dok se ne postigne rešenje".

"Onog trenutka kad budemo postigli rešenje koje će značiti autonomnu zajednicu srpskih opština, koje će biti garantovane novim ustavom Kosova, onda možemo da kažemo: "E, sada prestaju srpske institucije". Do tada nema prestanka", izjavio je Drecun za RTV.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Sednica Odbora za Kosovo i Metohiju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Jan.2013, 06:41

BEOGRAD -..U skupštini Srbije počela je sednica odbora za Kosovo i Metohiju na kojoj će se razgovarati o predloženoj rezoluciji o osnovnim principima za političke razgovore sa privremenim institucijama samouprave na Kosovu i Metohiji...Pored članova odbora, sednici prisustvuje savetnik predsednika...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.