Devenport: Nikoliću, biraj reči

Izvor: S media, 09.Jun.2012, 10:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Devenport: Nikoliću, biraj reči

Britanski ambasador u Srbiji Majkl Devenport izjavio je da od novog predsednika Srbije Tomislava Nikolića i nove vlade očekuje da nastave dalju izgradnju pomirenja u regionu i da doprinesu konstruktivnoj saradnji sa susedima.

Ključ za dalji napredak Srbije ka Evropskoj uniji je održivo i vidljivo popravljanje odnosa sa Prištinom, a >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << od Beograda se očekuje da ima aktivan pristup i ulogu u tome, rekao je Devenport u intervjuu današnjem "Blicu".

Davenport je kazao da se i od predsednika i od buduće vlade očekuje da "sami predlažu načine poboljšanja odnosa sa Prištinom i da na tome rade".

"Ipak, prve izjave Nikolića ne doprinose saradnji u regionu, koji su od temeljnog značaja za put Srbije ka EU", smatra on.

Kuči: Nikolić rizikuje hapšenje ako uđe na Kosovo

Strah od čvršćeg stava predsednika Nikolića

Vučić: Nikolićev izbor doprineo izboru Jeremića

Britanski ambasador je poručio Nikoliću da je "veoma važno da pažljivo meri šta će reći, imajući u vidu pomirenje u regionu i cilj ulaska u EU". "Taj njegov cilj je Velika Britanija pozdravila", zaključio je on.

Na pitanje kako procenjuje šanse Srbije da dobije datum pregovora do kraja godine, Davenport je odgovorio da je "Evropski savet jasno u decembru prošle godine izneo očekivanja od Srbije, a to je, pre svega, nastavak dijaloga Beograda i Prištine".

On je kazao da "porast tenzija na Kosovu nije ni u čijem interesu", kao i da "prvo treba razjasniti da neće biti pauze u dijalogu Beograda i Prištine".

(Tanjug, Foto: Beta)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.