Demokrate hoće savez sa Tomislavom Nikolićem

Izvor: S media, 09.Jun.2009, 14:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Demokrate hoće savez sa Tomislavom Nikolićem

Pobeda Srpske napredne stranke Tomislava Nikolića na lokalnim izborima u dve beogradske opštine - u Zemunu, ali i na Voždovcu, gde su demokrate 15 godina bile neporažene, poremetila je predizborne dogovore DS i naprednjaka, koji su računali da će, uz uzajamnu podršku, vladati svaka svojim „atarom“.

Kako „Blic“ saznaje od izvora iz vrha DS, zbog neočekivanog uspeha SNS i u zavisnosti od >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << rezultata ponovljenih izbora na Voždovcu i u Kosjeriću, moguć je dogovor ove dve stranke o podeli vlasti u sve tri opštine.

Lokalni izbori održani u nedelju pokazali su pre svega da su naprednjaci izrasli u veoma snažnu stranku, jaču nego što je lider demokrata Boris Tadić planirao kada je kumovao raspadu radikala. O tome će naknadno morati da razmišlja. Naprednjaci su uzeli veliki deo biračkog tela radikala, ali i privukli nove glasače.

Kako „Blic“ saznaje od izvora bliskim vrhu DS i SNS, predizborna matematika navela je ove stranke da načelno postignu dogovor da DS podrži partiju Tome Nikolića u Zemunu (tradicionalno uporište radikala), a da zauzvrat dobije podršku za manjinsku opštinsku vladu na Voždovcu. U dogovorima su se rukovodili političkom procenom da dve suprotstavljene stranke gube političke poene ako ulaze u koalicije.

Jučerašnja vest da je SNS ostvarila bolji rezultat na Voždovcu od DS, u velikoj meri je ovaj dogovor srušila. Na Voždovcu će biti ponovljeni izbori u tri izborna mesta (na jednom jer je jedan birač ubacio glasački listić u drugu kutiju, a na dva mesta, jer su birači glasali van biračkog mesta, a pošto su nepismeni, potpisali su se znakom), ali je teško očekivati da će ovo promeniti odnos snaga.

Rezultati su i na Voždovcu i u Zemunu takvi da omogućavaju vlast samo ako SNS i DS naprave koaliciju, jer su sve druge kombinacije politički neizvodljive.

- Odluka da SNS i DS uđu u koaliciju u dve beogradske opštine bi nanela štetu i jednoj i drugoj stranci. Pitanje je da li u ovim opštinama ići na ponovljene izbore ili, bez obzira na štetu, napraviti jedinu moguću vladajuću koaliciju. Mnogo manje štetan bi bio dogovor o formiranju manjinske vlasti SNS u Zemunu i DS na Voždovcu, ali se sada postavlja pitanje da li SNS može da podrži stranku koja je osvojila manje od njih - objašnjava za „Blic“ Marko Blagojević, izvršni direktor CeSID-a.

U nezavidnoj situaciji, SNS je juče kupovao vreme, a Aleksandar Vučić, potpredsednik naprednjaka, rekao je da se neće izjašnjavati pre 15. juna kada je zakazan sastanak Predsedništva. Demokrate su, takođe, zaćutale pozivajući se na to da je gradonačelnik i šef gradskih demokrata Dragan Đilas otputovao u Beč.

- Videćemo kakvi će biti konačni rezultati s obzirom na to da je na Voždovcu poništeno glasanje na tri biračka mesta koja ukupno imaju oko 5.000 glasača. To može, ali i ne mora da promeni rezultat jer će izlaznost verovatno biti još manja. Tek pošto se ti izbori ponove, što bi moglo da bude već u narednih petnaestak dana, možemo da počnemo eventualne pregovore. DS-u bi najviše odgovarala koalicija koja je i na gradskom nivou, tako da će biti tesno, ali ne treba isključiti i mogućnost da se ponove izbori na celoj opštini ako ne bude bilo dogovora - kaže za „Blic“ Zoran Alimpić, zamenik predsednika Skupštine grada i potpredsednik GO DS.

Aleksandar Vučić je naglasio da „nije moguće da se desi da naprednjaci ne kapitalizuju pobede u Zemunu i na Voždovcu“ i ne formiraju lokalnu vlast.

Nezvanično, poništavanjem izbora na tri biračka mesta na Voždovcu pokušava se da se dobije taj jedan mandat koji, prema rezultatima, sada ima SNS.

U priču o tome kako formirati vladajuću koaliciju u beogradskim opštinama najverovatnije će biti ubačeni i pregovori o vlasti u Kosjeriću, gde bi DS mogao da ponudi naprednjacima dogovor. U ovoj šumadijskoj opštini pobedila je DS i, pored toga što se i ovde izbori ponavljaju na dva biračka mesta, stvoreni su uslovi da vlast u ovoj opštini formira koalicija stranaka koje čine Vladu Srbije.

- Razgovarali smo sa DS-om o mogućnostima buduće saradnje i čini mi se da smo blizu dogovora da s njima i socijalistima formiramo vlast, s tim što bi demokrate kandidovale predsednika a mi zamenika predsednika opštine - kaže za „Blic“ Milijan Stojanić, predsednik kosjerićkih naprednjaka.

Da je saradnja DS i SNS moguće rešenje političkog čvora u Kosjeriću najavio je i Dragan Vujadinović, predsednik opštinskog odbora DS.

Ukoliko se stranke ne dogovore o podeli vlasti u roku od 60 dana, uvodi se prinudna uprava koja najduže može trajati pet meseci. Za to vreme moraju se ponoviti izbori.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.