Danas je Međunarodni dan sećanja na Holokaust

Izvor: Press, 27.Jan.2017, 11:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas je Međunarodni dan sećanja na Holokaust

Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta danas će biti obeležen u Srbiji centralnom državnom ceremonijom na Starom sajmištu na Novom Beogradu.
Foto:B92.net
Najavljeno je i prisustvo predsednika Srbije Tomislava Nikolića.
Ceremonija će biti održana kod Spomenika žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu, koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << se nalazi u okviru kompleksa nekadašnjeg koncentracionog logora na Starom sajmištu.
Predsednik Srbije će uz pune vojne i državne počasti položiti venac i obratiti se prisutnima. 

Povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta danas će u Njujorku biti otvorena izložba "Istina o Jasenovcu - pravo na nezaborav", a prisustvovaće delegacija iz Srbije i preživali logoraši. 

Izložbu su organizovali instituti za holokaust iz Izraela i za Jasenovac iz Njujorka, uz podršku ministarstava spoljnih poslova Srbije i Izraela. 

U Beogradu je ranije predstavljen projekat "Mesta stradanja - Prva faza Holokausta u Srbiji i Hrvatskoj" čiji je cilj mapiranje lokacija gde su vršene masovne egzekucije Jevreja i Roma tokom 1941. godine. 

Mapirana mesta stradanja u Srbiji su: Jabuka, Jajinci, Ledine, Rakovica, Bubanj Potok, Deliblato, Novi Sad, Niš, Leskovac, Kragujevac, Kraljevo, Šabac. 

Projekat su zajedno izradili Savez jevrejskih opština Srbija, Centar za istraživanje i edukacije o Holokaustu i Filozofski fakulteta u Rijeci. 

Kako je najavljeno, u Beogradu će 23. februara biti održan seminar o Holokaustu, genocidu nad Romima i kulturi sećanja, dok će u aprilu i maju rezultati projekta biti prezentovani tokom dva okrugla sto u - Beogradu i Rijeci. 

Međunarodni dan sećanja na Holokaust, 27. januar, ustanovljen je 1. novembra 2005. godine rezolucijom Generalne skupštine UN, a njime se obeležava dan kada su vojnici sovjetske Crvene armije 1945. oslobodili nacistički logor smrti Aušvic-Birkenau u Poljskoj.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mali: Nikad nismo bili bliži izgradnji memorijalnog centra na Starom sajmištu

Izvor: Blic, 27.Jan.2017

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali rekao je danas, povodom obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta, da Beograd pamti i poštuje sve žrtve Drugog svetskog rata, i da je važno da negujemo kulturu sećanja kako se događaji iz prošlosti ne bi ponovili...On je istakao da nikad...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.