DS će glasati za predlog rezolucije

Izvor: B92, 12.Jan.2013, 01:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DS će glasati za predlog rezolucije

Beograd -- Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Borislav Stefanović najavio je da će poslanici demokrata glasati za predlog rezolucije o Kosovu.

Stefanović je kazao da će demokrate podržati vladin predlog nakon što je odlučeno da bude skinuta oznaka tajnosti sa Platforme o Kosovu.

"Čestitam Vladi što je time pokazala da čini jasan otklon od štetnih politika", rekao je šef poslanika DS.

Ta poslanička grupa zamerala je prvobitnoj verziji platforme >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << predsednika Srbije Tomislava Nikolića to što je ostavljena mogućnost prekida razgovora sa Prištinom i princip pregovora da "ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno".

Skupština ceo dan raspravlja o Predlogu rezolucije o KiM. Sednicu su obeležili brojni prekidi i, do sada, nezabeležena praksa da Vlada održi sednicu u parlamentu.

DSS, LSV i LDP neće glasati za rezoluciju, dok će je JS, NS, SVM i SPO-DHSS, URS, PUPS i SDPS podržati.

Premijer Ivica Dačić je, po obrazloženju rezolucije, sa predsednikom Tomislavom Nikolićem, koji je takođe parlamentu, i predsednikom Skupštine Nebojšom Stefanovićem na konsultacijama sa šefovima poslaničkih grupa razmotrio amandmane opozicije. Potom je zasedala i Vlada.

Sednica Skupštine više puta je prekidana zbog amandmana DS, odnosno kako bi predsednik Nikolić, premijer Dačić i predsednik parlamenta Stefanović održali konsultacije sa predstavnicima poslaničkih klubova.

Potom su, oko 15 sati, članovi Vlade Srbije započeli vanrednu sednicu u Skupštini kako bi i oni razmotrili predložene amandmane. Sednica Vlade bila je prekinuta oko 16 sati.

Oko 18 sati počela je sednica Odbora za Kosovo i Metohiju, koji je takođe raspravljao o amandmanima. Kako saznajemo, Odbor je odbacio 14 amandmana, dok je DS sam povukao sporni 15. amandman. Sednici odbora nisu prisustvovali polanici DS i DSS.

Uvažavajući primedbe koje su iznete u ranije podnetim amandmanima, Odbor za KiM je predložio Skupštini na usvajanje tri nova amandmana, koja proizilaze iz promedbi koje su u podnetim amandmanima navele DS i DSS.

Vučić: Stav DS uperen protiv građana

Potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić kaže da ga "baš briga" da li će poslanici DS glasati za Predlog rezolucije o Kosovu, jer je stav DS-a uperen protiv građana Srbije. "Amandmani DS na rezoluciju su sumanuti, svi amandmani DS su besmisleni. Nije trebalo razgovarati sa DS na poseban način niti da gubimo vreme građana. Baš me briga da li će DS glasati za rezoluciju", rekao je on i naglasio da je stav DS "neodgovoran, neozbiljan, nekonzistentan i uperen protiv građana Srbije". On je rekao da je vladajuća koalicija, na predlog predsednika Nikolića, prethodnih dana pokušavala da dobije što širu podršku u parlamentu za rezoluciju, ali da je on lično bio protiv toga.

Prvi amandman odnosi se na preambulu rezolucije u kojoj se, u izvornom tekstu, nabrajuju rezolucije i deklaracije koje su do sada bile usvojene u parlamentu i predlaže da se generalnom forumulacijom zameni pojedinačno navođenje relevantnih akata o Kosovu i time izbegne mogućnost izostavljanja nekog od tih akata.

Drugim amandmanom se menja nekoliko delova tačke 1. Predloga rezolucije i, između ostalog, predlaže se da se u tekst dokumenta prenese deo iz obraloženja kojim se predviđa da se sve nadležnosti, koje kao rezultat pregovora budu poverene privremenim institucijama samouprave u Prištini, budu potvđene ustavnim zakonom i prenete organima AP KiM.

Trećim amandamnom se samo zamenjuje reč Republika Srbije, rečima predstavnici Republike Srbije.

Premijer Dačić je pozdravio odluku DS da povuče amandman koji je ceo dan bio predmet rasprave u Skupštini Srbije i poručio demokratama da su predlaganjem takvog amandmana parlament "izvrgli ruglu". "Vi izvrgavate ruglu ovu Skupštini i narod na Kosovu. Ovo nisu političke igre", naglasio je Dačić.

Premijer je oštro kritikovao DS zbog podnošenja amandmana kojim su tražili da sastavni deo obrazloženja predložene rezolucije bude politička platforma predsednika Srbije Tomislava Nikolića.

"Mi smo se danas suočili sa jednim amandanom koji izlazi iz politike stranke koja ga je predložila, suočili smo se sa amandnom koji nije podnet da bi unapredio tekst rezolucije, a on je navodno podnet u ime Srba sa Kosova, SPC…", primetio je Dačić.

Premijer je rekao da uvažava kada DSS kaže da neće u EU i da treba prekinuti pregovore, jer oni stvrano to misle.

"Ali vi to ne mislite, vi ste to predložili da bi izvrgavali ruglu Skupštinu. Pozdravljam što ste povukli amandman, ali ne znam kako ćete se predstaviti Evropi kao stranka koja se zalaže za ulazak u EU", rekao je Dačić.

On je poslanike DS, među kojima i bivšeg šefa pregovaračkog tima Borislava Stefanovića i ministra za Kosovo Gorana Bogdanovića, upitao da li su postupili u skladu sa stavovima Srba sa Kosova kada je potpisan sporazum o slobodi kretanja i sporazum o administrativnim prelazima.

"Srbi sa Kosova, da li su bili saglasni sa vama? Da jesu, glasali bi za vas na izborima", rekao je Dačić i dodao da ne zna šta DS na kraju predlaže. Napominjući da je i predsednik Srbije rekao da nije problem da poslanici dobiju platformu, upitao je "da li je iko video četiri tačke Borisa Tadića".

"Jeste li obavestili ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića da ste promenili rezoluciju? On je otišao u Njujork, nije stigao ni da se probudi, a promenjena je rezolucija. Ja sam sa vama bio u koaliciji, a nisam znao ni za tekst ni jedne ni druge rezolucije. Gospodine Krkobabiću, da li je to tačno? Markoviću, Dinkiću, da li je to tačno?", upitao je premijer.

Budući da je njegovo izlaganje pratilo dobacivanje iz skupštinskih klupa, Dačić je rekao: "Dame i gospodo demokrate kada ćete da naučite da ćutite dok neko govori? Zahvaljući mojoj odluci četiri godine ste bili na vlasti. Poštujte to".

Poslanik DS Goran Bogdanović je objasnio da DS ne želi da pravi cirskus u Skupštini i da je smisao amandmana bio da vladajuća većina kaže da li stoji iza platforme koju su Srbi prihvatili, a da je drugi cilj bio da se vidi da li uopšte platforma postoji.

"Da vodi razgovore nije izmislila ova vlada već ste to započeli i vi rezolucijom Generalne skupštine UN. Da li su Srbi tada bili za to?", uzvratio je Dačić i upitao demokrate kako mogu da podnose takav amandman.

"Može bilo ko drugi, ali ne vi koji ste u tome učestvovali. To nije korektno, jer znate šta Srbi misle o dogovorima koji su postignuti… I sada vi hoćete da ispitate da li postoji platforma i da li stojimo iza platforme predsednika Nikolića, pa jesmo li javno rekli da se ne slažemo sa tom formulacijom da ništa nije dogovoreno dok se ne dogovorimo", rekao je Dačić.

Pošto je njegovo izlaganje ponovo bilo praćeno dobacivanjem iz skupštinskih klupa, premijer je još jednom pozvao poslanike da to ne čine.

"Na dostojanstvo Skupštine vi mene upozoravate, vi koji ste zapalili Skupštinu, hoćete li prestati da dobacujete dok neko govori, ja nikada nikom od vas nisam dobacivao. Pa saslušajte me, neće vam biti loše, nije vam bilo loše dok ste me slušali", rekao je Dačić demokratama.

On je kazao i da kao predsednik vlade ima pravo da govori, a da to što prethodni premijer nije koristio to pravo je problem tog premijera.

DSS i LDP protiv Rezolucije o KiM

Šef poslaničke grupe DSS Slobodan Samardžić izjavio je da od osam amandmana koje je ta stranka podnela predlagači nisu usvojili nijedan i da zato DSS neće glasati za predlog rezolucije o osnovama za pregovore sa Prištinom.

Samardžić je novinarima posle sastanka šefova poslaničkih grupa rekao da je bilo reči o jednom amandmanu koji se ticao donošenja zakona o suštinskoj autonomoji KiM. On je naveo da DSS smatra da taj zakon treba doneti odmah, dok je vladajuća većina iznela stav da bi se taj zakon mogao doneti posle razgovora.

Samardžić je dodao i da se u rezoluciji pominje "izmenjena platforma Tomislava Nikolića, koja je za DSS neprihvatljiva".

Šef poslaničke grupe LDP Čedomir Jovanović
rekao je da poslanici LDP-a takođe neće glasati za rezoluciju o Kosovu, koja je 11. dokument o Kosovu koji je usvojila Skupština i da je pristup tom pitanju identičan sa pristupom prethodnih Vlada, kao i da i sadašnja vladajuća koalicija razmišlja o sebi, a ne o Srbiji.

On je ocenio da je u skupštinskoj raspravi o rezoluciji o Kosovu pokazana vrhunska neozbiljnost i politička neodgovornost vladajuće koalicije. Prema njegovim rečima, "Dačić, Vučić i Nikolić danas bave Kosovom, jer tako plaćaju cenu opstanka na vlasti", a ne nude viziju normalnog života.

"Dačić od nas traži da se pomirimo da samo u kosovskoj politici ne postoji politička odgovornost... Prepoznajemo vrhunsku neodgovornost u nameri da se izbegne to pitanje", rekao je Jovanović.

On je istakao da će poslanici LDP-a u skupštinskoj raspravi insistirati na uzrocima kosovskog problema. Jovanović je naveo da LDP nema razumevanja za buvlju pijacu u koju je vladajuća koalicija pretvorila skupštinu u igrariji sa DS.

SPO-DHSS, SVM, NS i JS, URS, SDPS, PUPS za jedinstvo

Poslanici SPO-DHSS glasaće za usvajanje predložene rezolucije o Kosovu, najavio je šef poslaničkog kluba SPO-DHSS Aleksandar Jugović.

“Nova državna strategija prema Kosovu treba da počiva na samo dva principa - da Srbija nikada neće priznati nezavisnost KiM i prihvatanje nestatusnog dela plana Martija Ahtisarija kao osnove za dijalog Beograda i Priština, uz posredničke usluge EU. Tekst rezolucije koji je danas pred poslanicima sadrži oba ova principa”, rekao je on.

Ahtisarijev plan garantuje veliki stepen samouprave za Srbe, istakao je Jugović i podsetio da je vlast u Prištini pod stalnim pritiskom EU i SAD prihvatila taj plan i čak ga ugradila u Ustav Kosova.

Poslanici Jedinstvene Srbije glasaće za predloženu rezoluciju o KiM, najavio je predsednik JS i šef poslanika te stranke Dragan Marković.

Marković očekuje da rezoluciju podrži 160 poslanika. "Očekujem da će parlament biti jedinstven i da ćemo dati podršku vladi i predsedniku kako bismo mogli da sačuvamo i vratimo ono što je najvažnije, a to je bezbednost Srba na Kosovu”, rekao je Marković.

Šef poslaničkog kluba Nove Srbije Miroslav Markićević potvrdio je da će njegova stranka podržati rezoluciju i obrazloženje o nastavku dijaloga sa Prištinom.

"NS podržava politiku koju vode država i vlada koja ima kontinuitet. Podržavamo nastavak razgovora sa ljudima koji predstavljaju Albance s Kosova“, kazao je on, dodajući da NS zahteva da se o svakom koraku izveštavaju poslanici, za razliku od prošlog saziva kada su neredovno informisali Skupštinu.

Markićević je ocenio da je rezolucija dovoljno tolerantna za sve opcije, bez obzira na politička opredeljenja, i ujedno kritikovao današnju raspravu u parlamentu.

Šef poslaničke grupe SVM Balint Pastor najavio je da će ta grupa podržati vladinu rezoluciju o Kosovu. Pastor je kazao da će to biti učinjeno zbog nove politike prema Kosovu i hrabrosti predsednika i premijera Srbije.

Prema njegovim rečima, rezolucija ostavlja prostor za kompromise, a i autonomija Srba na Kosovu je rešenje za pohvalu.

Ujedinjeni regioni Srbije podržaće Predlog rezolucije o Kosovu i Metohiji sa uverenjem da je dijalog jedini "izlaz iz mraka" u kome se zemlja našla, ali i put ka rešenju kosovskog problema, poručio je šef poslanika URS Vladimir Ilić.

Ilić je u Skupštini Srbije rekao da rezolucija koja će biti usvojena treba da bude odraz nacionalnog jedinstva, kao i da skupštinska debata ne treba da bude “ni takmičenje u patritizmu, ni busanje u grudi, niti davanje nerealnih obećanja, već dan za realno sagledavanje činjenica - mudro i taktično”.

“Jasno je da u procesu koji sledi nije moguće ostavriti sve ciljeve, uspeh pregovara je moguć ako se uspostavi ravnoteža u gubicima i dobicima obe strane i toga moraju biti svesni i Albanci i mi”, naveo je Ilić.

I Socijaldemokratska partija Srbije najavila je podršku predloženoj rezoluciji, a šef poslanika te stranke Milorad Mijatović rekao da je potrebno da premijer Ivica Dačić nastavi razgovore u Briselu iako je u tim razgovorima manevarski prostor Srbije skučen zbog mnogo okolnosti.

“Treba tragati za kompromisom, održivo i trajno rešenje kosovskog problema znači da ćemo u zoni Balkana imati mir”, rekao je Mijatović i naveo da u svakom delu procesa traba uključiti i Srbe sa Kosova i Metohije.

On smatra da je rešavanje kosovskog problema usko vezano sa evrointegracijama zemlje i da napredak u jednom procesu mora da rezultira napredkom u drugom procesu.

I Partija ujedinjenih penzionera Srbije najavila je da će glasati za predloženu rezoluciju, a poslanik te stranke Borisav Kovačević veruje da će na osnovu tog dokumenta vlada napraviti nove korake u rešavaju kosovskog problema.

“Hoću da verujem da je vlada u hrabrom iskoraku i sa obe noge na zemlji”, rekao je Kovačević.

Dačić: Suverenitet Srbije na Kosovu gotovo da ne postoji

Premijer Srbije Ivica Dačih obrazložio je, u ime predlagača, predlog rezolucije. Tom prilikom je rekao da vlada i predsednik Srbije ne predlažu samo tekst rezolucije i platforme o Kosovu i Metohiji, već da žele da se nađe rešenje.

Na današnjoj sednici treba da se realno sagleda sitaucija na Kosovu i Meothiji, dodao je Dačić ukazujući da dok se godinama raspravljao o rezolucijama i deklaracijama, na Kosovu od 1990. teče proces učvršćivanja nezavisnoti, raste pritisak na Srbe, nema povratka i rasvetljavanja problema nestalih.

"Suverenitet Srbije na Kosovu i Metohiji gotovo da ne postoji. Mi danas treba da tražimo podršku za politiku koja će prekinuti uspavanku da je dovoljno sakriti se iza rezolucija i da će problem Kosova biti rešen", rekao je Dačić u obraćanju poslanicima na sednici na kojoj se raspravlja o Predlogu Rezolucije o KiM.

Građani, dodao je, očekuju odgovore na pitanja, odgovoran odnos prema raspravi, bez međustaranckih nadmetanja i ukoliko je moguće bez nadmetanja u optužbama ko je kriv.

Dačić je podsetio da je prošle godine obeleženo 100 godina od oslobođenja Kosova od turske vlasti, a da je danas tamo teška situaciju u kojoj je ugrožen teriotrijalni integritet i suvrenitet i nacionalni i državni interes Srbije. "Kosovom upravljanju komandanti ratnih jedinica sa kojima smo ratovali, a danas sa njima razgovaramo. To je na žalost realnost", naglasio je premijer i dodao da je pitanje šta može da se uradi da se ta ralnost promeni.

Kosovo nije jednostavna tema, dodao je Dačić i naveo citat Jovana Skerlića da je "svaki kamen na Kosaovu uspomena na teške rane".

"Bez obziora da li je Kosovo u sastavu Srbije ili ne, i u vreme turske okupacije nije se menjao odnos srpskog naroda prema Kosovu, Kosovo je velika misao bez obzira ko danas tamo ima suverenitet. Kosovo je srpski arhetip, tema vezana za srpske korene, seobe ali i za deobe", dodao je Dačić.

"Na Kosovu je izuzetno teška situacija i svrha sednice nije rapravljanje o nekoliko stranica teksta rezolucije već da li smo u mogućnosti da realno sagledamo sitauciju u kojoj se nalazimo, spoljnopolitički položaj Srbije i mogućnosti da pravilno rašenje", rekao je Dačić.

Od takvog pristupa zavisi da li ćemo vodili ostvarivu, realnu politiku ili ćemo samo doneti još jednu rezoluciju, rekao je Dačić.

Amandman DS znači prekid tehničkih razgovora

Premijer je rekao i da je spreman da prihvati neke od amandmana opozicije radi poboljšanja teksta rezilucije, među kojima je i amandman DS da izvorna platforma koju su prihvatili kosovski Srbi postane sastavni deo rezolucije.

"DS je podnela amandman koji glasi - politička platforma predsednika Srbije u izvornom obliku sastavni je deo obrazloženja ove rezolucije. To znači da DS traži da se usvoji platforma u kojoj je peredviđen prekid tehničkih razgovora koji se vode u Briselu. Ako ćete vi iz DS u tom slučaju glasati za ovu rezoluciju, ja sam spreman da o tome razgovaram, ali želim da svi znaju da je to vaša nova politika", rekao je Dačić.

On je rekao i da su amandmani DS istovetni sa amandmanima DSS i zahtevima SRS, koja je, inače, uoči početka sednice protestvovala protiv donošenja rezolucije.

Zbog toga je predsednik Skupštine odredio pauzui do 13.10 radi konsultacije sa šefovima poslaničkih grupa kako bi bio prihvaćen amandman DS.

Odmah na početku sednice šef poslaničke grupe DS Borko Stefanović je tražio da se duplira vreme predviđeno za trajanje sednice, što je predsednik Skupštine Nebojša Stefanović stavio na glasanje, ali je taj predlog podržalo samo 67 poslanika pa on nije usvojen.

LDP je najavio da će glasati protiv rezolucije, dok su ostale stranke opozicije najavile da će glasati za dokument ako budu usvojeni njihovi amandmani. Rezoluciju ne podržavaju ni predstavnici Srba sa Kosova. DS je najavila da će na Predlog rezolucije podneti sedam, a DSS osam amandmana.

Deo Rezolucije, odnosno deo njenog "obrazloženja“, je Platforma o Kosovu, koja je usaglašena u državnom vrhu na osnovu Nikolićevog predloga. Sadržaj Platforme neće biti dostupan javnosti.

Zasedanju parlamenta je prethodila sednica skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju, na kojoj je odlučeno da se poslanicima predloži usvajanje tog teksta.

Predsednik Skupštine Nebojša Stefanović izjavio je ranije da će se o amandmanima na predloženi tekst razgovarati objedinjeno s Predlogom rezolucije, a glasanje bi trebalo da bude istog dana kada i rasprava.

Među poslanicima preovlađuje stav da će sednica biti teška i da će se o šest tačaka rezolucije, koja je osnov za nastavak pregovora, a koje su usvojene pre dva dana, očekuje oštra rasprava.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Poslanici o Predlogu rezolucije

Izvor: RTS, 12.Jan.2013

Skupština Srbije raspravljaće o Predlogu rezolucije o Kosovu i Metohiji. Sednici će prisustvovati predsednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Ivica Dačić. ..Poslanici Skupštine Srbije raspravljaće o vladinom Predlogu rezolucije o Kosovu i Metohiji koja je osnova za političke razgovore sa predstavnicima...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.