Čanak zaoštrava borbu za autonomiju

Izvor: B92, 11.Jul.2012, 18:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čanak zaoštrava borbu za autonomiju

Novi Sad -- Lider LSV Nenad Čanak kaže da je tumačenje Ustavnog suda "anticivilizacijski nasrtaj izolacioanističkih snaga" na sve ono što je postignuto proteklih 10 godina.

On je istovremeno najavio oštru borbu protiv "retrogradnih snaga u Srbiji".

Čanak je u izjavi Tanjugu rekao da je "jako zanimljivo" što je Ustavni sud Srbije počeo ažurno da se ponaša od kad je Tomislav Nikolić izabran za predsednika Srbije i od kad je dogovorena "crveno-crna koalicija".
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"Ozbiljno ćemo zaoštiri našu borbu ne samo za autonomiju Vojvodine, nego i za demokratizaciju Srbije, za lustraciju i za borbu protiv svih onih koji se trude da njihova nedela iz devedesetih budu gurnuta pod tepih. To što to nije urađeno ranije je i dovelo Srbiju u poziciju u kojoj danas taljiga", kazao je on.

Odluka Ustavnog suda, kako je ocenio, ne može nikako da utiče na formiranje vojvođanske vlade, ali će svakako ojačati front onih koji "neće da dozvole da im kojekave spletkaroške igre u Beogradu onemoguće da žive koliko- toliko normalno".

"Naravno, mi ćemo se braniti, naravno da ćemo o tome obavestiti međunarodne institucije i podneti tužbu u Strazburu i naravno da ćemo organizovati najširu društvenu akciju, a da će sve ono što je izgledalo kao da je ušlo u jedan elementarno miran politički tok razgovora o tome kako treba da izgleda unutrašnje uređenje Srbije sada preći u druge oblike borbe", kazao je Čanak.

Prema njegovim rečima, veoma je indikativno da je prva žrtva "povratka u devedesete" koja dolazi nakon dogovora koalicije SNS, URS-a i SPS PUPS-JS autonomija Vojvodine, koja je, kako je naveo, bila i prva žrtva borbe za razbijanje Jugoslavije i uvlačenje celog regiona u krvavi košmar devedesetih.

"Ovo malo što je vraćeno autonomije i to se sada dodatno ukida uprkos tome što je sve to suprotno članu 20 Ustava Srbije gde se decidno kaže da se dostignuti nivo prava ne može smanjivati. Sada imate situaciju u kojoj će se ljudska i manjinska prava ozbiljno naruštiti svime ovime", zaključio je Čanak.
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Čanak: Zaoštravamo borbu za autonomiju

Izvor: Akter, 11.Jul.2012

Lider LSV Nenad Čanak kaže da je tumačenje Ustavnog suda "anticivilizacijski nasrtaj izolacioanističkih snaga" na sve ono što je postignuto proteklih 10 godina

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.