Čanak: Vučić se promenio, Nikolić nije

Izvor: Blic, 10.Jul.2015, 13:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čanak: Vučić se promenio, Nikolić nije

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je da će odlazak premijera Srbije Aleksandra Vučića na komemoraciju srebreničkim žrtvama biti važan korak napred u odnosima Srbije i regiona, zbog toga što "i prema Aleksandru Vučiću i prema Tomislavu Nikoliću i Ivici Dačiću i prema ostalima koji su imali zapaženu ulogu devedesetih godina vlada veliko nepoverenje u regionu".
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
- To nepoverenje je prema nekima s pravom, a prema nekima ne s pravom. Jer, svako ima pravo da se promeni i niko nema pravo da očekuje da se ono što je radio ili radi ne primeti. To je jako važno - rekao je Čanak u emisiji Politbiro Radio-televizije Vojvodine.

On je kazao da je LSV uvek imala predstavnike na obeležavanju godišnjice masakra u Srebrenici, te da će on ove godine prisustvovati komemoraciji u Potočarima, da bi se poklonio nevinim žrtvama koje su platile najskuplju cenu ludila 90-ih.

Da je do nas, SPS bi bila zabranjena

Upitan o mogućoj saradnji sa SNS, Čanak je kazao da bi SPS, SRS, SSJ i JUL bile zabranjene u oktobru 2000. godine da je LSV bila na vlasti, ali da to nije dozvolila DS.

- Nemojte mene optuživati što radim nešto što je politička realnost. Zakonski period za proces lustracije je protekao i sad su svi nedužni. A ako su svi nedužni, ja mogu da imam bilo kakva lična osećanja, ali zarad interesa građana Vojvodine moram da razgovaram sa svakim - rekao je Čanak.

On je kazao da od njega ne zavisi kad će biti pokrajinski izbori, ali da je LSV za njih u svakom trenutku spremna.

Lider LSV istakao je, međutim, da ne razume dvostruke aršine u državnom vrhu Srbije, jer, kako je naveo, "s jedne strane određene poteze premijera Vučića čovek ne može da ne pozdravi jer su u skladu sa svim za šta se LSV zalaže 25 godina, dok se, s druge strane, Nikolić master Tomislav nije promenio ni malo".

- Ne treba zaboraviti da je Nikolić proglašen za Šešeljevog četničkog vojvodu na Romaniji još za vreme ratova 90-i nikad se toga nije odrekao, pa je onda išao na proslavu pobede nad fašizmom, pa je onda pravio potpuno čudnovate stvari, kao što je nedavno upućivanje pisma engleskoj kraljici... - naveo je on.

Ocenio je da je to pismo bilo "čisto političko šibicarenje", jer britanska kraljica ne sme da se meša u rad vlade, dodajući da je bio šokiran takvom diplomatskom greškom.

- Spoljnu politiku države vodi Vlada, a predsednik predstavlja državu, i u tom smislu Nikolić je u ovom slučaju prekorači svoja ovlašćenja - istakao je.

Prema njegovim rečima, za poslednjih četvrt veka koliko postoji i LSV, u Srbiji se nije mnogo odmaklo ni u pogledu procesa decentralizacije, jer se o toj temi "nije razborito razgovaralo, pošto su 90-te prošle u ratovima i užasima, a od 2000-20008. postojala su stalna politička previranja.
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Čanak:Vučić se promenio, Nikolić nije

Izvor: Akter, 10.Jul.2015

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak izjavio je danas da će odlazak predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića na komemoraciju srebreničkim žrtvama biti važan korak napred u odnosima Srbije i regiona..Čanak je za Radioteleviziju Vojvodine rekao da prema Aleksandru Vučiću,...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.