Izvor: S media, 25.Sep.2012, 21:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Borislav Stefanović pozdravio Nikolićevo zalaganje za direktne pregovore sa Prištinom

Bivši šef beogradskog tima u dijalogu s Prištinom Borislav Stefanović pozdravio je danas zalaganje predsednika Srbije Tomislav Nikolića za direktne pregovore na najvišem političkom nivou Beograda i Prištine, bez priznavanja nezavisnosti Kosova.

Stefanović je objasnio da podizanje dijaloga sa tehničkog na najviši politički nivo znači i da se "i odgovornost podiže na najviši nivo", ali i da direktni razgovori na najvišem nivo ne znače i implicitno >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << priznanje Kosova.

"Nije veliki iskorak, ali jeste iskorak u odnosu na dosašnju poltiku koja se vodila prema Kosovu", rekao je on za televiziju Vojvodine.

Stefanović, koji je funkcioner Demokratske stranke, kazao je da je i bivši predsednik Srbije Boris Tadić predložio podizanje dijaloga na najviši politički nivo i da mu je drago "što je nova vlast to preuzela od nas".

On je naveo da dijalog na najvišem nivou verovatno znači "da će predsednik Srbije Tomislav Nikolić direktno pregovarati, verovatno sa kosovskom predsednicom Atifete Jahjagom".

"Ali niko ne treba da očekuje da će oni razgovarati o konkretnim stvarima, već će svako od njih da formira konkretne timove eksperata koji će razgovarati o stvarim koje ostanu nakon što se završi pitanje električine energije i telekomunikacija", rekao je Stefanović.

Upitan da li znači implicitno priznanje nezavisnosti Kosova ukoliko zajedno sednu Nikolić i Jahjaga, Stefanović je odgovorio odrečno.

"To nije implicitno priznanje Kosova - tu su neke nevladine organizacije napravile dosta zabune oko toga čitajući našu poltiku koja u tom smislu nije bila precizno deefinisana", rekao je Stefanović.

On je naveo da "ako sednete sa da razgovarate, to nije čin priznanja Kosova", jer čin priznanja Kosova može da bude ukoliko Vlada formalno prizna Kosovo, ukoliko otvorite ambasadu tamo ili ako potpišite međunarodni sporazum sa tom stranom.

(Tanjug)

Foto: Beta

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.