Austrijski model kao uzor

Izvor: RTS, 26.Feb.2014, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Austrijski model kao uzor

Austrija je za Srbiju važan i pouzdan partner pre svega zbog velikih investicija u našu privredu, poručeno je posle susreta šefa austrijske diplomatije sa srpskim zvaničnicima. Cilj Srbije je da dostigne austrijski model uređenja države, ističe Aleksandar Vučić.

Ministar spoljnih poslova Austrije Sebastijan Kurc boravi u Beogradu. Na početku posete sastao se sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << a potom je u Vladi Srbije razgovarao sa prvim potpredsednikom Aleksandrom Vučićem.

Srbija je na dobrom putu, na putu reformi koje će od nje napraviti modernu državu, a već danas je spremna da postane punopravna članica Evropske unije, možda čak i spremnija nego što su to neke države koje su već u EU, rekao je predsednik Nikolić tokom razgovora sa gostom iz Austrije, prenosi Pres služba predsednika Srbije.

Predsednik Nikolić je istakao da je Austrija važan i pouzdan partner za Srbiju zbog velikih investicija u našu privredu, ali i zbog brojne srpske zajednice koja živi u Austriji.

Kako je istakao Nikolić, za našu zemlju je od velikog značaja podrška koju joj Austrija pruža na putu evropskih integracija, navodi se u saopštenju.

Povodom obeležavanja stogodišnjice od izbijanja Prvog svetskog rata, predsednik Nikolić i ministar Kurc saglasili su se da bi bilo dobro pokazati da naše dve zemlje prošlost ne razdvaja, već da zajednički radimo na formiranju bolje budućnosti u ujedinjenoj Evropi.

Kurc je rekao da su Srbija i Austrija povezane na mnogim poljima i da je Austrija zbog toga spremna da učini sve što može da bi podržala Srbiju u procesu priključenja EU. Takođe, ministar Kurc je rekao da bi ga radovalo da predsednik Nikolić uskoro poseti Austriju, navodi se u saopštenju.

Vučić je, posle razgovora sa šefom austrijske diplomatije, poručio da je cilj Srbije da dostigne austrijski model uređenja države, ali da će, da bi to bilo moguće, morati da radi godinama i decenijama i da mnogo toga kod sebe menja.

Prvi potpredsednik Vlade je rekao i da će Srbija biti stabilna država, otvorena za investicije, i da u tom smislu očekuje podršku Austrije.

Aleksandar Vučić očekuje da će Zajednica srpskih opština na Kosovu biti formirana u narednih mesec dana.

Vučić je rekao da Srbiji predstoji više razgovora u vezi sa Statutom ZSO.

Dodao je da Srbiju očekuju i razgovori u Briselu sa visokom predstavnicom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, kao i da treba da budu obavljeni i "unutarsrpski razgovori".

"U taj proces se kreće i očekujem da u narednih, nemojte me držati za reč, ali da u narednih mesec dana taj posao završimo, pošto su sve formalne prepreke na tom putu sada otklonjene", rekao je Vučić.

"Austrija predstavlja jednog od najznačajnijih partnera Srbije ne samo na evropskom putu, već je i najveći investitor. Zamolio sam da nam Austrija pomogne na našem evropskom putu, da Austrija bude veliki prijatelj Srbije koji će ukazivati na naše greške, slabosti, sporost, da pomogne da budemo disciplinovano, radno i marljivo društvo, onoliko koliko su Austrijanci i naši ljudi koji rade u Austriji", rekao je Vučić.

Vučić je dodao da je od šefa austrijske diplomatije zatražio veću pomoć i podršku u evrointegracijama, znanju i dovođenju investitora, posebno posle popravljanja poslovnog ambijenta u našoj zemlji.

"Mi ćemo naš posao, bez obzira na to kakva će odluka EU biti, završiti do kraja 2018. odnosno početkom 2019. godine, u pogledu reformi i poglavlja koja se tiču Kosova i Metohije i vladavine prava", rekao je Vučić.

Vicepremijer Vučić je istakao da je počastvovan time što je domaćin jednog od najtalentovanijih mladih ministara u Evropi.

Austrija spremna da pomogne Srbiji na putu ka EU 

Šef austrijske diplomatije istakao je da je Austrija spremna da Srbiji pomogne gde god može na putu ka EU.

Kurc je naglasio da je Austrija povećala budžet za projekte regionalne saradnje sa 1,9 na 4 miliona evra, te da će to pomoći da se pruži konkretna pomoć regionu.

Naglasio je da su Austrija i Srbija ne samo kulturno i privredno povezane, već i ljudski, jer u Austriji živi oko 300.000 građana srpskog porekla, a u Srbiji je Austrija najveći investitor.

"Nisam prorok da mogu da predskažem tačan datum pristupanja Srbije EU, ali mogu da konstatujem veliku volju srpskog stanovništva i politike da započne reforme i spremi Srbiju za EU", rekao je Kurc, ukazavši istovremeno da što je veći intenzitet reformi, brži je razvoj, što je bitno za investitore, ali i za Srbiju i njen put u EU.

Lično, dodao je, priželjkuje što brži put Srbije u EU, možda već do 2018. ili 2020.

Čast mu je, kako je rekao, što je mogao da razgovara sa čovekom kojeg poštuje zbog njegove borbe protiv korupcije i zarad veće vladavine prava, jer smatra da su to ispravni ciljevi koje očekuju austrijski investitori, te stvaraju uslove za dalje investicije.

"To je put koji ćemo rado podržati gde god možemo", poručio je šef austrijske diplomatije dodajući da mu je bilo drago što je mogao da učestvuje na međuvladinoj konferenciji u Briselu i da je posebno zadovoljan što su i drugi ministri odlučili da prisustvuju i žele da Srbiju vide kao članicu EU.

U razgovoru sa Vučićem, Kurc se nije preterano zadržavao na pitanjima istorije, već je, kako je naglasio, sve bilo usmereno na budućnost.

Zadovoljan je, međutim, što se 100 godina posle početka Prvog svetskog rata može videti da se ide korak po korak ka ujedinjenju cele Evrope.

Poželevši Srbiji sve najbolje na putu ka ostvarenju reformi, Kurc je ponovio da će Austrija podržati našu zemlju ne samo rečima već konkretnim delima.

Za mirno rešenje situacije u BiH

Aleksandar Vučić je rekao da Srbija poštuje teritorijalni integritet i suverenitet BiH i da svako rešenje krize u toj zemlji treba da bude izvedeno na miran način, u skladu sa dogovorom tri naroda koja žive u toj zemlji.

Vučić je rekao da je situacija u BiH najteže pitanja na Balkanu.

"Jedino pitanje koje me plaši u našim međusobnim razgovorima i u kojem čuvam Srbiju jeste pitanje BiH. Srbija ima svoje obaveze prema Dejtonskom sporazumu i prema tome se ponaša i ne ugrožava ničiji suverenitet i teritorijalni integritet, već svojim izjavama i ponašanjem pomaže stabilnost u regionu", istakao je Vučić.

Ocenivši da stanje u BiH nije lako, prvi potpredsednik Vlade je rekao da "nije dovoljno pametan da reši tako veliki problem".

"Smatram da je važno da se sve uradi u dogovoru tri naroda i na miran način", zaključio je Vučić.

Ministar spoljnih poslova Austrije rekao je da pored etničkih razlika u Bosni, koje predstavljaju izazov, sada postoje i ekonomski problemi u toj zemlji.

"Zato je potrebno da se dođe do strukturnih reformi i da BiH bude u stanju da preduzme potrebne korake za privredni uspon", rekao je Kurc naglasivši da je u interesu svih da dođe do napretka u BiH, jer "Evropa ne sme da izgubi Bosnu iz svog vidokruga".

Kurc je učestvovao i na prezentaciji Senata privrede Srbije, ispostavi Senata privrede Austrije, kojem predsedava bivši austrijski vicekancelar Erhard Busek.

Šef austrijske diplomatije sasato se potom i sa srpskim kolegom Ivanom Mrkićem.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.