Zakon protiv pušenja kao civilizacijska stepenica

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Okt.2009, 13:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zakon protiv pušenja kao "civilizacijska stepenica"

BEOGRAD - Zakon za zaštitu stanovništva od posledica duvanskog dima kojim će biti zabranjeno pušenje u zatvorenim prostorima trebalo bi da bude usvojen do kraja godine, rekao je ministar zdravlja Tomica Milosavljević.

"Predložićemo da se pušenje duvana zabranjuje u svim zatvorenim prostorima, sa izuzetkom do 2012. godine u ugostiteljskim objektima, koji će morati da podele prostor na pušački i nepušački", kazao je Milosavljević u intervjuu agenciji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Beta.

"Prijavljivač" unutar radne ustanove

Odgovarajući na pitanje hoće li dobiti podršku on je kazao da to ne zavisi od njega već od toga da li će 250 poslanika u Skupštini imati svest o štetnosti duvanskog dima i o tome da niko nema ništa protiv pušača već protiv pušenja.

"To je jedna jednostavna i primenjiva mera, koju u naredne dve godine treba da naučimo da primenjujemo. Zakon je praktičan kratak, uvodi strože kaznene mere i obavezu da unutar radne ustanove imate osobu odgovornu za poštovanje zakona, koja treba da vas prijavi pre dolaska inspektora", kazao je ministar.

Prepraviti u roku od devedeset dana

On je dodao da prostor u ugostiteljskim objektima mora da se prilagodi u roku od 90 dana od usvajanja zakona i ocenio da je taj propis test i za društvo da li smo svesni da je "reč isključivo o civilizacijskoj stepenici".

Prema rečima ministra, striktnu zabranu pušenja odjednom sprovele su Velika Britanija, Irska i Italija, ali da postoje i drugi modaliteti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.