Zakon o transplataciji

Izvor: S media, 10.Avg.2009, 11:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zakon o transplataciji

Ministar zdravlja Srbije Tomica Milosavljević izjavio je da će usvajanje zakona o transplantaciji organa značiti "donošenje jasnih pravila koja otvaruju prostor da Srbija obavi više i bolje transplantacija".

Milosavljević je kazao i da je donošenje tog zakona jedan od uslova za saradnju i partnerstvo sa Medjunarodnom fondacijom Eurotransplant.

On je podsetio da oko 30.000 ljudi u Evropi očekuje organ za transplanitaciju, a svakog dana 12 umre čekajući.
>> Pročitaj celu vest na sajtu S media << />
"Očekujemo da kroz partnerstvo sa Eurotransplantom razvijemo veći kvalitet našeg rada u oblasti transplantacije, da razvijemo mrežu kordinatora transplantacije po bolnicama, da pažljivo analiziramo svaki potencijalni slučaj davalaštva organa, imamo zajedničke jedinstvene liste, da koristimo istu informatičku opremu, da obezbedimo 24-časovno dežurstvo", naveo je Milosavljević.

Ministar zdravlja je dodao da je to ozbiljan posao za čitav zdravstveni sistem Srbije.

Predsednik Medjunarodne fondacije Eurotransplant Bruno Majser (Meiser) će danas u Beogradu razgovarati sa ministrom Milosavljevićem.

Eurotansplant je osnovan pre 42 godine. Ta fondacija se bavi posredovanjem i procedurom donacije organa u Austriji, Belgiji, Hrvatskoj, Nemačkoj, Luksemburgu, Holandiji i Sloveniji

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.