Vanredno stanje sve bliže

Izvor: Glas javnosti, 07.Nov.2009, 02:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vanredno stanje sve bliže

BEOGRAD - Novi grip ubrzano se širi i ukoliko se narednih nedelja epidemiološka situacija u zemlji pogorša, sva javna okupljanja biće zabranjena, a obdaništa zatvorena, ali ministar zdravlja Tomica Milosavljević smatra da nema razloga za paniku.

- Zdravstvene ustanove su spremne da reaguju u svim situacijama, imamo dovoljno lekova i veštačkih pluća - rekao je juče Milosavljević i dodao da je zaključno sa četvrtkom >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << novi grip potvrđen kod 229 osoba, dok se na bolničkom lečenju nalazi 248 pacijenata.

Epidemiolog Predrag Kon, predsednik radne grupe Ministarstva zdravlja za praćenje pandemije gripa, kaže da bi situacija mogla da preraste u vanrednu.

- Zasada ne planiramo organizovano zatvaranje škola, a sa Ministarstvom prosvete će se razmatrati mogućnost produžetka raspusta za đake - rekao je Kon.

Novi grip prvi put je potvrđen i u Valjevu kod dvoje srednjoškolaca, ali i u Pčinjskom okrugu kod jednog muškarca iz Bujanovca. Na Kosovu i Metohiji registrovan je još jedan slučaj novog gripa, čime se broj obolelih popeo na četiri.

Gradska sekretarka za dečju zaštitu LJiljana Jovčić potvrdila je juče da je u Beogradu od novog gripa obolelo troje dece predškolskog uzrasta, ali kaže da situacija nije alarmantna pošto su se deca razbolela tokom vikenda.

- Pratimo situaciju na terenu, a odluku o tome da li će vrtići biti zatvoreni donosi radna grupa - kaže Jovčićeva. Inače, Gradski štab civilne zaštite Beograda formirao je stručni tim za sprovođenje plana aktivnosti pre i u toku pandemije gripa.

U Klinici za infektivne bolesti i klinikama za endokrinologiju i ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Vojvodine potpuno su zabranjene posete.

Zaključno sa 5. novembrom novi grip je potvrđen kod 229 osoba, od kojih je četvoro preminulo.
Pogledaj vesti o: Tomica Milosavljević

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.