Vakcinacija od 17. decembra

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 11.Dec.2009, 15:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vakcinacija od 17. decembra

Beograd -- Ministar zdravlja Tomica Milosavljević najavio je da će vakcinacija građana protiv novog gripa početi 17. decembra.

Kašnjenje od dve nedelje u dopremanju vakcine Milosavljević je obrazložio komplikovanom procedurom proizvodnje vakcine. On je naveo da zbog komplikovane proizvodnje vakcina nije isporučena u 500 000 doza u roku od 25 dana, kako je predviđeno ugovorom, ali da će tokom decembra >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Srbiji biti 620 000 doza.

Inače, ministar Milosavljević je u emisiji Intervju sa Jugoslavom Ćosićem 17. novembra naveo da neće biti kašnjenja.

Tomica Milosavljević: "Svetska zdravstvena organizacija kaže da ne kasnimo, ali Jugoslav Ćosić kaže da kasnimo. Pa, šta sad da radimo?"

Jugoslav Ćosić: Ja sam vas sada suočio sa argumentima zbog čega mislim da bi možda mogli biti zabrinuti, a to je činjenica da Novartis kasni...

Tomica Milosavljević: "Dobro, vi poručujete građanima Srbije da budu zabrinuti, jer Novartis kasni, a ja vam poručujem da smo uradili najbolje što možemo...i da imamo one garancije koje pravno postoje."

Dvadeset dana kasnije, sve doze vakcine i pored ugovora, nisu stigle u dogovorenom roku.

Tomica Milosavljević: "Tačno je da je ugovorom bilo predviđeno da unutar 25 dana od potpisivanja ugovora 500 hiljada doza bude u zemlji. Tačno je takođe da je 140 hiljada doza stiglo 10 dana ranije. Proizvodnja vakcije je komplikovana i mi imamo objašnjenja i od proizvođača i od dobavljača. Mi smo vrlo striktni u proceduri zakona koja kaže da svaka serija mora striktno da se testira. Tako da nam to uzima 14 dana, pa vakcinacija počinje 17, a ne 2. ili 3. decembra".

Ministar zdravlja objasnio je da je vakcina protiv novog virusa gripa besplatna i da će vakcinacija početi 17. decembra po podne.

"Vakcinacija, kad počne neće se prekidati, a u decembru će u Srbiji biti 620 000 doza", rekao je ministar i dodao da će ličnim primerom među prvima pokazati da je to najbolja zaštita od virusa H1N1.

"Nemamo klasičnu situaciju u kojoj se nešto kupuje. Ovo je iznuđena situacija", naveo je Milosavljević i istakao da je Srbija treća, posle SAD-a i Evropske agencije za lekove, koja je registrovala vakcinu.

Pre vakcinacije epidemiolozi se brinu o širenju drugog talasa epidemije gripa. Očekuje se da će zimski raspust za sve učenike najverovatnije početi 21. decembra, a ne 29. kako je uobičajeno.

Predstavnica Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu Nedret Emiroglu istakla je da je vakcina protiv novog gripa bezbedna kao i vakcina protiv običnog gripa.

Ona je navela da je u zemljama EU u toku vakcinacija i da je isporučeno između 70 i 80 miliona doza, a van Evrope oko 150 miliona, od kojih je 100 miliona već primljeno.

"Vakcina je najbolja zaštita za sve starosne grupe, a na osnovu kliničkih primera i dosadašnje prakse konstatovali smo da je bezbedna kao vakcina protiv sezonskog gripa koja se daje već 60 godina", kazala je Emiroglu.

Ona je dodala i da je SZO potvrdio dobar kvalitet vakcine "Novartisa" kao i vakcine još dva proizvođača i navela da ukupno 40 proizvođača pravi to cepivo.
Pogledaj vesti o: Vakcinacija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.