Tomica saslušan zbog kupovine vakcina

Izvor: Vesti-online.com, 06.Avg.2011, 15:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tomica saslušan zbog kupovine vakcina

Bivši ministar zdravlja Tomica Milosavljević saslušan je u istrazi koju je zbog malverzacija u postupku nabavke "Novartisove" vakcine protiv svinjskog gripa pokrenula Služba za borbu protiv organizovanog kriminala, piše danas beogradska štampa.

Pored Milosavljevića, takođe u svojstvu građanina, saslušavana je i bivša direktorka Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje Svetlana Vukajlović.

"Policija je ispitala veliki broj osoba, među kojima >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << su bili nekadašnji čelnici Ministarstva zdravlja i RZZO. Budući da je reč o pretkrivičnom postupku svi oni saslušavani su u svojstvu građana. Narednih dana biće saslušan Predrag Kon, bivši predsednik radne grupe za pandemiju gripa", rekao je medijima izvor blizak istrazi.

Prema njegovim rečima, tokom ovog dela postupka proveravano je i poštovanje uslova tendera firme "Jugohemija". Prilikom otvaranja ponuda za uvoz vakcina protiv "svinjskog gripa" u novembru 2009. godine komisija je za proizvođača izabrala švajcarsku kompaniju "Novartist", a uvoznik je bila "Jugohemija". Kupljeno je više od 850.000 doza vakcina, a cena po komadu iznosila je oko 800 dinara što znači da je Srbija tada kontingent vakcina platila 6,8 miliona evra.

U to vreme mediji su preneli informaciju da tenderskoj komisiji nisu dostavljeni konkursni uslovi, odnosno kriterijumi po kojima će se nabavljati vakcine. Tada se ukazivalo na činjenice da prilikom odabira proizvođača ne može da bude važna samo cena, nego i sastav proizvoda, dinamika njegove isporuke.

"Tokom postupka koji se vodi trebalo bi da bude utvrđeno i da li su vakcine mogle da budu manje plaćene, odnosno da li je bilo jeftinijih ponuđača", navodi isti izvor.

Prosta računica, naime, pokazuje da je Srbija, uvozom vakcine drugih ponuđača mogla da uštedi najmanje milion i po evra. Sporno je bilo i što je rok koji je ostavljen ponuđačima za predaju dokumentacije bio svega sedam dana, zbog čega su mnogi odustali od učešća na konkursu. Obrazloženje koje je prilikom uvoza vakcina dato medijima jeste da je "Novartist" pobedio s obzirom na to da je jedini ispunjavao sve konkursne uslove.
Pogledaj vesti o: Tomica Milosavljević

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.