Spremni za odlaganje medicinskog otpada

Izvor: RTS, 26.Maj.2009, 16:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spremni za odlaganje medicinskog otpada

Naša zemlja bezbedna za odlaganje medicinskog otpada. Na 50 mesta uspostavljeni pogoni koji će infektivni i zarazni optad pripremati za preradu i dalji tretman.

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević rekao je da su u Srbiji stvoreni uslovi za bezbedno odlaganje medicinskog otpada i najavio nastavak razvoja tog sistema.

U Srbiji se dnevno prikupi 10 tona medicinskog otpada i za njegovu preradu uspostavljeni su pogoni u svim okruzima u Srbiji, istakao je Milosavljević >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na završenoj konferenciji o Tehničkoj podršci za upravljanje medicinskim otpadom.

"Na 50 mesta uspostavljeni su pogoni koji će infektivni i zarazni optad pripremati za preradu i dalji tretman", rekao je Milosavljević, povodom završnice projekta Tehničke podrške u upravljanju medicinskim otpadom.

Milosavljević je podsetio je da je stupila na snagu i zakonska regulativa koja definiše pravila i predstavlja uslov za odgovarajuć tretman medicinskog otpada.

Upravljanje medicinskim otpadom u Srbiji je, prema rečima ministra, godinama bilo zapostavljeno, jer su u vreme ratova i sankcija prioritet bili nabavka lekova i zbrinjavanje pacijenata.

Predstavnik Evropske unije Tomas Gnoči rekao je da je projekat upravljanja medicinskim otpadom trajao dve godine, a za njegovo sprovođenje u Srbiji EU je obezbedila 7,3 miliona evra.

"Srbija je bila efikasna u implementaciji tog programa i u drugoj fazi biće obezbeđeno još šest miliona evra", najavio je Gnoči i dodao da će nastavak projekta biti finansiran iz pretpristupnih fondova EU.

Rukovodilac tima projekta i predstavnik delegacije Evropske komisije u Srbiji Skot Kroset rekao je da je "uspeh u upravljanju medicinskim otpadom na teritoriji Srbije već vidljiv".

Kroset je dodao da je cilj dugoročno funkcionisanje sistema i da će se nastaviti sa njegovim daljim unapređenjem i razvojem u Srbiji.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.