Sinoć obavljene tri transplantacije u Novom Sadu

Izvor: RTS, 01.Nov.2009, 14:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sinoć obavljene tri transplantacije u Novom Sadu

U Kliničkom centru Vojvodine tokom noći obavljene tri transplantacije organa. Operacije obavljene zahvaljujući porodicama preminulih osoba koje su se saglasile sa presađivanjem organa.

Tokom noći u Kliničkom centru Vojvodine obavljene su tri transplantacije organa na čemu je tom centru čestitalo i Ministarstvo zdravlja.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva, obavljene su dve transplantacije bubrega i transplantacija jetre.

Ministar zdravlja Tomica >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Milosavljević je tim povodom čestitao timu KC Vojvodina koji predvodi Zoran Milošević.

Dodaje se da su operacije mogle biti obavljene zahvaljujući porodicama preminulih osoba koje su, u najtežem trenutku kada gube najmilije, "imale razumevanja da saglasnošću omoguće da se presađivanjem organa spasu životi".

"Da bi program transplantacije, koji za mnoge predstavlja jedinu nadu, u punom obimu zaživeo, pored visokog profesionalizma stručnjaka, neophodno je i razumevanje građana za donatorstvo organa", navodi se u saopštenju.

U Srbiji je za 14 mališana jedini spas kadaverična transplatacija, a na listi čekanja za presađivanje bubrega su 1.144 pacijenta, jetre 50 pacijenata, dok na transplataciju srca čeka pet osoba.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.