Pušenje je ružno

Izvor: Vesti-online.com, 31.Maj.2010, 16:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

''Pušenje je ružno''

Ministar zdravlja Srbije Tomica Milosavljević posetio je danas na Trgu Republike štandove domova zdravlja, povodom Svetskog dana bez duvanskog dima. Na štandovima su domovi zdravlja sa savetovalištima za odvikavanje od pušenja, farmaceutske kuće, sponzori, Medicinski i Farmaceutski fakultet predstavili svoje programe u okviru ove akcije.

Milosavljević je prethodno istim povodom govorio kod Pobednika >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << na Kalemegdanu, zajedno sa direktorom Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" Tanjom Knežević, zamenikom šefa Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Melitom Vujnović, predsednikom Komisije za prevenciju pušenja Srmenom Krstev i šef Kancelarije za kontrolu duvana Instituta za javno zdravlje Srbije Anđelkom Dželetović.

U okviru ove akcije na Trgu Republike najavljeni su i modna revija, dramski prikaz učenica iz Vračevog Gaja pod nazivom "Ne želim cigaretu", kao i podela nagrada pobednicima dečijeg likovnog konkursa na temu "Pušenje je ružno".

Centralna tema ovogodišnjeg Svetskog dana bez duvanskog dima je "Devojčice i žene kao meta duvanske industrije". Posebna pažnja posvećena je Zakonu o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu.

Na sajtu SZO navedeno je da iako muškarci mnogo više koriste duvan nego žene (one čine samo oko 20 odsto pušača u svetu), postoje dokazi da je "epidemija" korišćenja duvana kod devojaka u porastu u nekim zemljama i regionima.

Ispitivanja su pokazala da u mnogim zemljama, među kojima su Bugarska, Čile, Kolumbija, Hrvatska, Češka Republika, Meksiko, Novi Zeland, Nigerija i Urugvaj žene više koriste duvan nego muškarci. Od duvana svake godine umre više od pet miliona ljudi, a oko 1,5 miliona čine žene, podseća SZO.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Milosavljević: Ostavite duvan, pobedite sebe

Izvor: SrbijaNet.rs, 31.Maj.2010

Svaki dan bi trebalo da bude dan protiv duvanskog dima i podaci koji ukazuju na smanjenje procenta pušača poslednjih godina pokazuju da je moguće "pobediti sebe" i ostaviti pušenje, poručio je danas ministar zdravlja Tomica Milosavljević povodom 31. maja, Svetskog dana bez duvanskog dima.

Nastavak na SrbijaNet.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.