Izvor: Danas, 11.Dec.2014, 23:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslednji u Evropi

U tekstu „Zdravstveni sistem Srbije je za ponos“ (Danas, 8. 12. 2014) bivši ministar zdravlja dr Tomica Milosavljević izneo je niz neistina. Kao ministar zdravlja u prelaznoj vladi 2000. godine tvrdim da plate 2002. nisu bile 200 evra, nego mnogo veće. U tri meseca prelazne vlade dva puta sam povećavala plate, i to 35 odsto i 30 odsto, a posle mog ministrovanja povećanja primanja bila su jedan odsto godišnje, što znači da nikako nisu narasle sa 200 na 800 evra.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Danas <<
Drugo - u organizaciji zdravstvene službe i započinjanju reformi nema ni govora, jer je donet novi zakon o zdravstvenoj zaštiti i osiguranju, isti kao prethodni. Priznajem da je bilo borbe protiv pušenja i kupovine opreme za celu Srbiju. Profesor Milosavljević je veliki i poznati stručnjak i naučnik, a da nam je zdravstvo sjajno - to nije tačno. Još mnogo toga treba učiniti da nam se stanje popravi. Zdravstvenog osoblja je malo, radimo pod velikim pritiskom za troje, uslovi rada su katastrofalni, organizacija loša - vodi se računa o nebitnim stvarima, a oprema se ne koristi na mnogo mesta.

Svi indikatori zbog kojih smo poslednji u Evropi su loši počev od prevelikog broja pacijenata /povećanje morbiditeta od kardiovaskularnih bolesti i karcinoma (zbog stresa, nesigurnosti, mobinga, zagađenja), preko nedovoljnog broja lekara i dugog čekanja pacijenata na red do smanjenja plata u zdravstvu. Lekarima je i produžen odlazak u penziju, a samim tim onemogućen veći prijem novih lekara, pogotovo specijalista, koji treba da se usavršavaju kako bi postali stručnjaci u skladu sa dostignućima medicine i popravili metode lečenja u skladu sa savremenim doktrinama.

Autorka je predsednica Udruženja za demokratiju, ljudska prava i toleranciju Davidović - Grol
Pogledaj vesti o: Tomica Milosavljević

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.