Izvor: B92, 11.Nov.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi projekat za borbu protiv side

Beograd -- Srbiji je Globalni fond za HIV, tuberkulozu i malariju obezbedio oko 10 miliona evra za sprovođenje novog projekta za borbu protiv HIV/side.

Taj projekat će se ostvarivati u narednih pet godina. Ministar zdravlja Srbije Tomica Milosavljević rekao je na konferenciji za novinare tim povodom da je među osnovnim ciljevima tog projekta destigmatizacija obolelih. "Želimo da u društvu nema >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << obeleženih zbog neke bolesti", istakao je ministar.

Prema njegovim rečima, Globalni fond, koji je osnovan pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija, odobrio je ta sredstva jer je prepoznao da Srbija čini mnogo u borbi protiv HIV/side.

"Dobri rezultati u toj oblasti postignuti su saradnjom nevladinih organizacija, međunarodnih partnera i Ministarstva zdravlja", kazao je ministar.

Milosavljević je podsetio da država finansira troškove najsavremenijeg lečenja zaraženih i obolelih od HIV/side koji godišnje iznose između dva i tri miliona evra.

Opšti cilj tog projekta je da se zaustavi širenje HIV infekcije među grupama pod povećanim rizikom, kao što su injektirajući narkomani i osobe sa rizičnim seksualnim ponašanjem i da se obezbedi nega, podrška i tretman zaraženim i obolelim ljudima od tog virusa.

Sprovođenje projekta počinje od sledeće godine i trajaće do 2014., a trebalo bi da ojača projekat započet 2005. koji se završava ove godine.

U Srbiji se taj program sprovodi u 22 grada, a aktivnosti novog programa će između ostalog obuhvatiti i niz treninga za policajce, socijalne i zdravstvene radnike o tome kako da odgovore na potrebe osetljivih grupa.

Milosavljević je nezadovoljan zbog nerazumevanja medija o važnosti teme unapređenja zdravlja kao osnovne vrednosti i ocenio da "ispada da dobra vest nije vest".

Pomoćnica ministra Ivana Mišić je navela da je u prvih šest meseci 2008. godine u Srbiji prijavljeno 55 novih osoba zaraženih HIV-om, od kojih su 23 obolele od side, a osmoro je umrlo.

Ona je pojasnila da je od kada se ta bolest pojavila u Srbiji, najviše slučajeva zabeleženo među injektirajućim korisnicima droge, ali da su trenutno najozbiljnije ugrožene osobe rizičnog seksualnog ponašanja.

U Srbiji je do ove godine ukupno zabeleženo 2.193 zaraženih, od kojih je 1.395 njih dobilo sidu, a umrlo njih 920.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.