Izvor: Blic, 01.Apr.2009, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neće biti otpuštanja u zdravstvu

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević izjavio je danas da u Srbiji neće biti otpuštanja zaposlenih u zdravstva, kao ni smanjivanja obima pružanja zdravstvenih usluga i da zdravstveni sistem Srbije ne dočekuje nespremno svetsku ekonomsku krizu.



Ministar je na Regionalnoj konferenciji Svetske zdravstvene organizacije (SZO) "Zdravlje u vremenu globalne ekonomske krize" u Oslu kazao da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << će se preraspodelom budžeta reagovati na eventualne loše situacije, ali da na početku ove godine ima razloga za oprezan optimizam, jer zdravstveni sistem krizu ne dočekuje nespreman.

"Nema čarobnog recepta za odgovor na krizu, ali pratimo situaciju. Osnovna namera je da se sačuvaju zdravlje i radna mesta", istakao je Milosavljević.

On je učesnicima konferencije kao prioritete zaštite u vreme krize naveo zaštitu varijabilnih grupa i očuvanje budućih inesticija u zdravstvu.

Ministar je dodao i da su kao odgovor na svetsku ekonomsku krizu početkom godine u Srbiji povećane participacije u zdravstvu određenim kategorijama stanovništva i da će se efekti te mere videti za nekoliko meseci.

Dodao je da je uvedeno i mirovanje duga za neplaćene doprinose pod uslovom da se ubuduće redovno plaćaju i najavio preorijentaciju na prevenciju u zdravstvu kao jedini način borbe sa masovnim nezaraznim bolestima.

Prema rečima Milosavljevića, pozitivno je to što će se u Srbiji ove godine sprovesti tri projekta finansirana iz IPA fondova, među kojima je i isporuka 253 vozila Hitne pomoći.

"Kriza će samo neke stvari ozbiljnije zaoštriti i potencirati, a mogla bi na neki način da deluje i stimulativno u smislu otrežnjenja, odnosno tako da će svaka zdravstvena ustanova morati da analizira sebe i svoju efikasnost", istakao je ministar.

Osnovne poruke dvodnevne konferencije su važnost stalnog praćenja efekata krize na zdravstvene sisteme, zatim povećavanje efikasnosti na uloženi novac u zdravstevnim sistemima evropskih zemalja, insistiranje na doslednom sprovođenju reformi primarne zdravstvene zaštite, razvijanje partnerstva, zajednički nastup i međusobno savetovanje tokom krize.

Direktor Evropskog regiona SZO-a Mark Danzon je istakao da nema sumnje da će svetska ekonomska kriza imati efekata na evropske zemlje i da će to najviše biti izraženo stresom ljudi i nastajanjem mentalnih poremećaja, koji se kasnije pretvaraju u fizičke nedostatke. On je istakao da se moraju pronaći konkretne mere za reagovanje na efekte krize i pozvao na internacionalnu solidarnost kao ljudsko pravo i najbolju investiciju.

"Nema sumnje da ćemo platiti ovu krizu, ali treba da radimo tako da se na pojedinačnom nivou to najmanje oseti", rekao je Danzon.

Ministar zdravlja Norveške Bjarne Hakon Hansen je, otvarajući konferenciju, ocenio da je investiranje u zdravstvo najvažnije za svaku naciju i pozvao na reagovanje na krizu.

Konferenciji prisustvuju predstavnici SZO-a i ministri zdravlja više zemalja, a prema rečima Milosavljevića ona je priprema za godišnju skupštinu organizacije u maju i regionalni komitet u septembru.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Pregled štampe (02. 04. 2009.)

Izvor: RTS, 02.Apr.2009, 06:37

Neće biti otpuštanja u zdravstvu, Vreme da zasučete rukave, Berza čeka obveznice, Dragiću moramo da platimo čak 176 miliona evra?!, piše danas beogradska štampa..Neće biti otpuštanja u zdravstvu..Ministar zdravlja Tomica Milosavljević izjavio je danas da u Srbiji neće biti otpuštanja zaposlenih...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.