Milosavljević: Smrt devojčice zbog ozbiljnih propusta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Jun.2009, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milosavljević: Smrt devojčice zbog ozbiljnih propusta

BEOGRAD - Ministar zdravlja Srbije Tomica Milosavljević izjavio je danas da su nakon inspekcijskog nadzora i vanredne provere kvaliteta rada u Domu zdravlja Novi Beograd i Univerzitetskoj dečjoj klinici tužilaštvu dostavljeni svi izveštaji u vezi sa smrću devojčice N. T. radi utvrđivanja krivične odgovornosti.

Milosavljević je agenciji Beta rekao da su inspekcijskim nadzorom utvrđeni "ozbiljni propusti u medicinskoj dokumentaciji" u Domu zdravlja Novi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Beograd u slučaju devojčice koja je preminula od meningitisa.

Prema njegovim rečima, pored tužilaštva, izveštaji o tom događaju dostavljeni su i lekarskoj komori radi ispitivanja etičke odgovornosti.

Milosavljević je rekao da su inspekcijski nadzor i vanredna provera kvaliteta stručnog rada u Domu zdravlja Novi Beograd i Univerzitetskoj dečjoj klinici konstatovali "postojanje predviđenih stručnih procedura tokom postavljanja dijagnoze i lečenja preminule devojčice N. T".

On je dodao da su u medicinskoj dokumentaciji Doma zdravlja Novi Beograd konstatovani "ozbiljni propusti".

"Od gradonačelnika Beograda zahtevano je ispitivanje i kažnjavanje zbog organizacione odgovornosti direktora Doma zdravlja, načelnika službe za zdravstvenu zaštitu dece i eventualno drugih odgovornih lica u Domu zdravlja Novi Beograd", rekao je Milosavljević.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo zdravlja nastaviće dosledno praćenje zakonitosti rada zdravstvene službe i insistiraće na sprovođenju mera za unapređenje kvaliteta zdravstvene zaštite.

Gradonačelnik Beograd Dragan Đilas izjavio je u ponedeljak da očekuje da će direktorka Doma zdravlja "Novi Beograd" Katerina Vekić podneti ostavku zbog smrti šesnaestomesečne devojčice N. T, saopštila je Gradska uprava.

Devojčica, koja je bila u komi zbog posledica bakterijskog meningitisa, umrla je u nedelju na Dečjoj klinici u Tiršovoj ulici, a njeni roditelji navode da su je dva puta nosili na pregled u Dom zdravlja "Novi Beograd", odakle su ih lekari vraćali kući smatrajući da je u pitanju virusna infekcija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.