Korupcija u zdravstvu: Utisak veći od realnosti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Sep.2010, 14:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Korupcija u zdravstvu: Utisak veći od realnosti

BEOGRAD -

Korupcije u zdravstvu ima jednako kao i u drugim segmentima društva, ali je utisak građana da je veća nego što lično iskustvo potvrđuje, rečeno je danas na konferenciji za novinare, na kojoj je predstavljeno istraživanje javnog mnjenja koje je sproveo Centar za slobodne izbore i demokratiju (CESID).

Tim istraživanjem, koje je sprovedeno u junu i julu ove godine, bilo je obuhvaćeno 4.232 ispitanika, a obuhvatilo je građane i medicinske radnike iz Beograda, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Sremske Mitrovice, Zrenjanina, Jagodine, Valjeva i Smedereva.

Lekari požrtvovani i korektni

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević rekao je, prilikom predstavljanja rezultata u Vladi Srbije, da su zaposleni u zdravstvenom sistemu odlučni i opredeljeni u borbi protiv korupcije.

On je kazao da je Ministarstvo zdravlja radilo na tome prethodnih godina, ali i da su građani posebno osetljivi na korupciju u zdravstvu, jer očekuju da zdravstveni radnici budu visoko moralni i odgovorni ljudi.

Ministar je ocenio da su u najvećem broj slučajeva oni zaista takvi i da najveći broj zdravstvenih radnika svoj posao obavlja požrtvovano i korektno.

On je rekao da je prethodnih godina Ministarstvo obavilo niz mera kako bi se korupcija svela na najmanju moguću meru, među kojima su različite kampanje, "beli telefon" putem koga građani mogu da ulože primedbe, pohvale i žalbe, interna revizija, transparentnost korišćenja budžetskih sredstava...

Lekari ne traže, pacijenti sami daju

Programski direktor CESID-a Đorđe Vuković je kazao da je istraživanje pokazalo da je utisak o korupciji u zdravstvu veći nego što to primeri pokazuju.

On je rekao da je oko 36 odsto ispitanika navelo da je nudilo mito lekaru, a da je samo polovina od tog broja bila spremna da te slučajeve mita i prijavi.

Vuković je ukazao da je 55 odsto ispitanika reklo da u korupciju ne spada to što je nekome ponuđen poklon, a da ukupno dve trećine njih nije bilo u situaciji i nije imalo potrebu da daje mito.

Prema rečima Vukovića, niko od ispitanika nije naveo da mu je usluga bila uskraćena zato što nekome nije dao poklon.

Čak 70 odsto onih koji tvrde da su imali iskustva sa korupcijom u zdravstvu, tvrde da im niko ništa nije tražio, već da su sami davali nešto, dodao je on.

Kako se odbraniti od poklona?

Istraživanje je pokazalo da građani smatraju da je najkorumpiranija oblast zdravstvo (20 odsto njih), oko 58 odsto smatra da je većina lekara korumpirana, a na pitanje da li su u poslednjih pet godina bili u situaciji da podmite nekog u zdravstvu, 64 odsto je navelo da nije imalo to iskustvo.

"Sami lekari često imaju problem kako se pacijenti odnose prema njima, pa su rekli da iz pristojnosti nisu hteli da odbiju neki poklon", ukazao je Vuković i dodao da je polovina ispitanika iz lekarske profesije rekla da nije u situaciji da bude korumpiran jer nije na radnom mestu na kome dolazi u kontakt sa pacijentom.

Rukovodilac grupe za planove integriteta Agencije za borbu protiv korupcije Dragana Krunić kazala je da Zakon o agenciji za borbu protiv korupcije predviđa i donošenje plana integriteta za samokontrolu svake institucije.

Ona je rekla da će svi državni organi biti u obavezi da donesu svoj plan integriteta i akcione planove kako bi se suzbijala pojava korupcije.
Pogledaj vesti o: Tomica Milosavljević,   Jagodina

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.