Kako nepušače zaštiti od dima - u godinama krize?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Jan.2009, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako nepušače zaštiti od dima - u godinama krize?

BEOGRAD - Ministar zdravlja Tomica Milosavljević izjavio je da ozbiljna i odgovorna društva moraju da zaštite nepušače od duvana, podsetivši da je ova 2009, godina u kojoj će čitava EU postati zona bez duvanskog dima.

Milosavljević je rekao da Srbija mora ozbiljno da se bori protiv rizičnih faktora ponašanja, kao i da je kontrola duvanskog dima uslov bez koga "bukvalno ne može ništa da se uradi".

"Značajno je da se smanjuje broj pušača, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ali je takođe značajno da se povećava korišćenje alkohola među mladima, takođe, značajno je da se više vežba nego u prethodnom periodu, ali i da se ne smanjuje broj gojaznih", istakao je ministar.

Sa deset godina zadrške

On je rekao da je duvan jedina legalna droga koja je dostupna u javnoj prodaji i da pušači bez smanjivanja duvana ne mogu da računaju da će izbeći mnoge ozbiljne bolesti.

Milosavljević je kazao da će pušac ako sada prestane da puši, tek kroz 10 godina imati rizik za bolesti srca i krvnih sudova "makar onakav kakav imaju nepušači".

Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" započeli su u decembru nacionalnu kampanju koja je usredsređena na posledice pasivnog pušenja, a trajaće godinu dana.

Sačuvati zdravstvemi sistem

Ministar zdravlja je najavio da nijedan značajan projekat u oblasti zdravstva neće trpeti u 2009. godini, ali da će zbog posledica svetske ekonomske krize jedan od prvih zadatak ministarstva biti da se sačuva ono što već imamo.

"U toku kreiranja budžeta za 2009. godinu članovi Vlade Srbije su odgovorno i potpuno jasno podržali stav da će država morati da ispuni sve svoje zakonske obaveze, uključujući i obaveze iz oblasti zdravstvenog osiguranja", rekao je on.

Ministar je dodao je podržan stav da nijedan značajni i veliki program ne bude smanjen i da to bude "osnovna činjenica s kojoj počinjemo 2009. godinu".

"Ova godina je, pre svega, godina u kojoj moramo da sačuvamo ono što imamo i tu ne mislim samo na mašine i rendgen, nego na čitav zdravstveni sistem, uključujući i stručne i ljudske kapacitete i ono čime raspolažemo, i ukoliko možemo da ga unapredimo", istakao je Milosavljević.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

EU bez duvanskog dima od 2009.

Izvor: Mondo, 01.Jan.2009

U Novoj 2009. godini čitava EU će postati zona bez duvanskog dima. S tim u vezi i Srbija mora ozbiljno da se bori protiv rizičnih faktora ponašanja, rekao je ministar zdravlja Tomica Milosavljević.

Nastavak na Mondo...

Značajni projekti u zdravstvu

Izvor: RTS, 01.Jan.2009

Nijedan važan program u zdravstvu neće trpeti, zbog posledica ekonomske krize, poručio ministar zdravlja Tomica Milosavljević. Prioritet očuvanje tehničkih i ljudskih kapaciteta u medicinskim ustanovama i borba protiv duvanskog dima. ..Ministar zdravlja Tomica Milosavljević najavio je da nijedan...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.