Jočićev vozač nije kočio

Izvor: Blic, 29.Jan.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jočićev vozač nije kočio

BEOGRAD - Ministar policije Dragan Jočić, koji je u petak uveče povređen u saobraćajnoj nesreći na autoputu Beograd-Niš kod izlaza za Veliku Planu, i dalje je u teškom stanju. Za njegovo lečenje Vlada Srbije juče je formirala konzilijum, za čijeg je predsednika postavljen ministar zdravlja Tomica Milosavljević. U radu konzilijuma, prema saopštenju Vlade, učestvuje i akademik Aleksandar Potapov sa Naučno-istraživačkog instituta neurohirurgije „Burdenko", Ruske >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << akademije medicinskih nauka.

Doktor Potapov je u nedelju već pregledao ministra Jočića na Institutu na Banjici a prema najavama novi tim ruskih lekara danas bi ponovo trebalo da doputuje u Beograd. Sa kolegama iz Srbije, moskovski stručnjaci trebalo bi da utvrde najbolje mere lečenja.

Ministar Jočić zadobio je teške povrede petog vratnog pršljena i prelome tri rebra, karlice i ključne kosti.

- Ministar je operisan u subotu rano ujutru. Operacija vratnog pršljena trajala je skoro tri sata, a ministar se i dalje nalazi na Odeljenju intenzivne nege. Njegovo zdravstveno stanje je stabilno, određenih poboljšanja ima, ali je rano za prognoze - kažu lekari Instituta na Banjici, navodeći da ministar nije u životnoj opasnosti ali i da i dalje ne može da pomera noge i jednu ruku.

Do sobe u kojoj se ministar nalazi i juče je došlo nekoliko njegovih najbližih saradanika iz MUP-a Srbije. Svima je savetovano da posetama ne uznemiravaju ministra, koji se trenutno oporavlja od operacije.

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević posetio je juče ministra policije.

„Ministar Jočić je imao tešku povredu i on je uspešno operisan. Sada se nalazi na odeljenju intenzivne nege i ništa osim toga nema smisla reći", rekao je ministar Milosavljević.

- Vozač ministra Mirko Damjanović nije kočio pre nego što je udario u psa. Tragova kočenja nema, a bez njih je u prvom trenutku nemoguće utvrditi kojom brzinom se kretalo ministrovo vozilo u momentu udara. O kojoj brzini se radilo, biće utvrđeno na tehničkom veštačenju vozila - izjavio je za „Blic" istražni sudija suda u Velikoj Plani, Miroljub Živanović. On navodi i da vozač Damnjanović, koji je takođe povređen, najverovatnije nije ni video psa, odnosno „nije bio pripremljen za ovakvu prepreku na putu".

Vladimir Simidžija, saobraćajni inženjer i stručnjak za bezbednost u saobraćaju, objašnajva za „Blic" da pri velikoj brzini, svaka prepreka na putu može da bude kobna.

- Džipovi su u takvim situacijama posebno opasni jer zbog visokog težišta važe za veoma nestabilna vozila. Džipovi su terenska vozila predviđena za kretanje u prirodi, malim brzinama. Ako je džip bio blindiran, znači da je bio teži za 200 do 300 kilograma čime je nestabilnost još više povećana - kaže Simidžija.

Istraga još nije pokrenuta

Istraga o nesreći u kojoj je povređen ministar Dragan Jočić još nije pokrenuta. Istražni sudija Miroljub Živanović kaže da u noći nesreće nije uzeo izjave od povređenih jer je u tom momentu najbitnije bilo da se oni transportuju na lečenje. Sudija, kaže, nije ni pregledao automobil, koji je posle nesreće prebačen u Smederevo a zatim u beogradsku policiju.

Tužilac Vesna Ivanović, koja je prisustvovala uviđaju, kaže da u tužilaštvo još nije stigao zapisnik policije u Velikoj Plani, kao ni istražnog sudije.
Pogledaj vesti o: Autoput

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.