GRUPA ŽRTAVA LEKARA

Izvor: Kurir, 03.Nov.2010, 09:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GRUPA ŽRTAVA LEKARA

PARAĆIN - Ubi ih nemar! Snežana Panić, majka Jelice Panić (25), koja je letos tragično preminula nakon bezazlene ginekološke intervencije na „Beoklinici“ u Beogradu, juče je na pisarnici Ministarstva zdravlja zvanično predala zahtev grupe građana za prijem kod ministra Tomice Milosavljevića.

PARAĆIN - Ubi ih nemar!

Snežana Panić, majka Jelice Panić (25), koja je letos tragično >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << preminula nakon bezazlene ginekološke intervencije na „Beoklinici“ u Beogradu, juče je na pisarnici Ministarstva zdravlja zvanično predala zahtev grupe građana za prijem kod ministra Tomice Milosavljevića.

Zahtev je potpisalo dvadesetak članova porodica čiji su članovi preminuli u bolnici, a koji tvrde da je do smrti njihovih najmilijih došlo zbog nemara nesavesnih i nestručnih lekara.

Potpisnici ove peticije ostavili su ministru rok od 15 dana da ih primi i sasluša, a u njoj su naveli da su kopiju tog zahteva poslali Narodnoj skupštini, Odboru za porodicu i zdravlje, ombudsmanu i povereniku za informacije od javnog značaja.

Milica Panić, sestra pokojne Jelice, koja je i sama jedan od potpisnika, kaže da je u svim drugim službama lako dokazati grešku, a da se „ lekari međusobno čuvaju pa je dokazivanje da je neko umro iz nehata ili nebrige medicinskih radnika veština nemogućeg“.

- Ova oblast je sistemski neuređena, a neuređen je i rad zdravstvene inspekcije i Lekarske komore Srbije. Potpisnici peticije i ja želeli smo da ukažemo ministru da, posle izvesnog vremena, problemi moraju da se reše - kaže za Kurir Milica Panić i dodaje da je to važno ne samo da bi njena porodica dokazala lekarsku nebrigu već i da bi njihova priča i slične pomogle da se podigne kvalitet zdravstvene zaštite u Srbiji.

Ovu akciju pokrenula je s Katarinom Mitić iz Negotina, čija je sestra umrla tri meseca nakon porođaja.

- Imala je karcinom, koji lekari tokom ginekoloških kontrola nisu uočili - tvrdi Panićeva i dodaje da je Katarina na Fejsbuku javno apelovala da se jave svi građani Srbije koji su pogođeni, kako kaže, bahatošću ili nemarnim radom zdravstvenog osoblja.

Milijana Stojanović

Podsećanje

Jelici Panić je u junu ove godine na „Beoklinici“ urađena bezazlena ginekološka intervencija, koja se „sticajem okolnosti iskomplikovala“, te je Panićeva zapala u stanje kome. Prebačena je na VMA i preminula je devet dana kasnije.

Ovoj privatnoj klinici je nakon Jeličine smrti rad bio zabranjen nekoliko meseci, ali je ubrzo, nakon interesovanja javnosti za ovaj slučaj, klinika počela da radi.

- Zato su potrebni mediji i peticije protiv nesavesnih lekara - kažu potpisnici peticije i dodaju da je to jedini način da se nesavesni lekari izopšte iz profesije.

Neki potpisnici peticije

Dijana Radović iz Beograd, majka pokojne Jelice Radović (19), preminule posle operacije čukljeva

Katarina Mitić iz Negotin, sestra pokojne Anđelke Tasić (33), preminule od invazivnog kancera grlića materice

David Kecman iz Beograd, ujak pokojne Natalije Tešić (16 meseci), preminule od posledica meningitisa

Slavica Stanković iz Kraljeva, prijateljica pokojne Anđelke Popović (30), preminule zbog visokog krvnog pritiska

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.