Vlada upala u svoju zamku

Izvor: Vesti-online.com, 23.Mar.2011, 14:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada upala u svoju zamku

Protivnici prodaje Telekoma Srbija trebalo bi da budu zadovoljni ishodom otvaranja ponuda za privatizaciju srpske kompanije. Samo jedna koverta, ona Telekoma Austrija, a i ona sa neprihvatljivo sročenom ponudom koja ne odgovara uslovima propisane privatizacije, izvesno Vladi Srbije ne ostavlja drugačiji izbor do da poništi tender.

Milan Kovačević, savetnik za strana ulaganja smatra da je takav ishod jedini moguć, ali i da nepredvidivost i nezakonito ponašanje Vlade ostavljaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << prostor za neki novi manevar.

Očekujete li da će Vlada u ponedeljak obelodaniti da je tender propao?

- To je skoro izvesno, ali to ne znači da je Vlada odustala od prodaje kompanije. Naime, ceo ovaj proces je organizovan i sproveden mimo zakona, pa tako tender nije raspisivala Agencija za privatizaciju, nego Ministarstvo finansija. Vlada je već dokazala da javno preduzeće može da proda čak i u direktnoj pogodbi, bez tendera, kao što je to bio slučaj sa Naftnom industrijom Srbije. Od ovakve Vlade se može sve očekivati, pa i otvaranje direktnih pregovora s nekom kompanijom. Ništa nas ne sme začuditi, a dosad se uvek radilo stihijski i čini se da Vlada nema plan za ovaj scenario.

Postoji li mogućnost da ponuda koja nije u skladu s tenderom bude prihvaćena?

- Postoji jer je Vlada dokazivala da je spremna da radi nezakonito, ali mislim da ponuda od 950 miliona evra za deonice, plus 450 miliona za investicije, ipak neće proći.

Kao novi termin za prodaju se pominje 2013. kada se očekuje da Telekom isplati poslednju ratu kredita Siti banci i time dobije veću vrednost.

- Kad kupac kupuje kompaniju on ne razmišlja samo o njenoj trenutnoj poziciji, već o potencijalu. Svakako je da su u obzir svi uzeli i isplatu tog kredita iskorišćenog za kupovinu Telekoma Srpske, tako da ne verujem da je to uticalo na nisku cenu i mali interes.

Da li imate utisak da je Vlada u dodatnom problemu jer je planirala da novac od Telekoma iskoristi za rupe u budžetu?

- Tragično je ako se tako razmišljalo. Verovatno je to bio deo plana jer je i najveći deo novca od dosadašnjih privatizacija otišao u potrošnju. Umesto toga, bolje bi bilo da se razmišlja da se novac od tako velikih privatizacija uloži u osnivanje razvojne banke za pomoć izvozu i finansiranje infrastrukture.

Veliki deo javnosti je protiv prodaje Telekoma, da li je sada dobar trenutak da se od te privatizacije odustane?

- Prvo, mislim da je Telekom Srbija trebalo odavno prodati, još pre ekonomske krize. Proces privatizacije je trebalo ubrzati, a posebno kad je reč o javnim preduzećima. Mislim da bismo imali bolje efekte privatizacije i bolje uređeno tržište. To su i preporuke MMF-a, EU i Svetske banke. Država se u svim slučajevima pokazala kao loš vlasnik.

Kovačević ističe da bi pre ponavljanja procesa privatizacije Telekoma Srbija trebalo uraditi čitav niz stvari koje su morale biti završene i pre propalog tendera.

- Trebalo je izdvojiti infrastrukturu, jer se to pokazalo kao problem u ovom postupku, kao i mobilnu telefoniju od fiksne i prodavati ih odvojeno. U tom slučaju bi se dobila bolja cena i bilo bi jasno podeljeno šta novi vlasnik dobija, a šta država zadržava u svom vlasništvu, kaže Kovačević.

Vlada Srbije neće prodati Telekom Srbija ispod utvrđene minimalne cene od 1,4 milijardi evra, izjavio je premijer Cvetković. On tvrdi da odluka da se ne proda Telekom neće ugroziti budžet. Resorni ministar Predrag Marković je izjavio da je ponuda iz Beča "uvredljiva".
Pogledaj vesti o: Prodaja Telekoma

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.