Od frekvencija stiglo 105 miliona evra

Izvor: Večernje novosti, 19.Nov.2015, 23:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od frekvencija stiglo 105 miliona evra

MOBILNI operateri "Telekom", "Telenor" i "VIP Mobajl" kupili su danas na javnom nadmetanju frekvencijski spektar u opsegu od 800 megaherca koji je ostao slobodan nakon uvođenja digitalne televizije, za ukupno 105 miliona evra. Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić poručio je da se radi o velikoj finansijskoj dobiti za budžet Srbije. U republičku kasu uliće se svih 105 miliona evra >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << od današnje prodaje digitalne dividende koju je organizovala Republička agencija za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL) u Privrednoj komori Srbije. Ljajić je podsetio da je država početkom godine prodala deo spektra na 1.800 megaherza po ceni od 21 milion evra, tako da će ukupan iznos od prodaje spektra iznositi 126 miliona evra. - Dobit je velika za građane Srbije jer će imati bolji pristup mobilnim mrežama, brži internet u ruralnim područjima zemlje. Očekuje se da će operateri koristiti taj opseg za razvoj novih usluga - rekao je Ljajić i dodao da će takođe biti stvoreni uslovi za nove investicije u sektoru elektronskih komunikacija. Prema njegovim rečima, to su sve praktične koristi od završenog procesa digitalizacije u zemlji, koja je ukupno koštala oko 40 miliona evra, sa 10 miliona evra donacija od Evropske unije. - Dakle, država je uložila 30 miliona evra i ako računate sve ovo što smo prodali od radiofrekvencijskog spektra - 126 miliona, čista dobit je nešto manje od 100 miliona evra - istakao je Ljajić. - Iako je digitalizacija često osporavana, potvrđeno je da je to najbolja investicija za Srbiju u ovoj godini. Direktor RATEL-a Vladica Tintor rekao je novinarima da će u narednih mesec do mesec i po dana biti izdate odgovarajuće dozvole za sva tri operatera za nove opsege. POČETAK ZA ŠEST MESECI - OPERETERI će u skladu sa svojim poslovnim planovima krenuti sa realizacijom ove tehnologije - naveo je Vladica Tintor, direktor RATEL-a. - Svakako u roku od šest meseci oni moraju da počnu da pružaju usluge. Pošto je konkurentnost na tržištu veoma velika, kako kaže, verovatno će jedan drugog pogurati da to bude i ranije, a u interesu krajnjih korisnika.
Pogledaj vesti o: Telekom Srbija

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Digitalna dividenda prodata za 105 miliona evra

Izvor: Danas, 20.Nov.2015, 22:27

Mobilni operateri Telekom, Telenor i VIP Mobile kupili su u četvrtak na javnom nadmetanju frekvencijski spektar u opsegu od 800 megaherca koji je ostao slobodan nakon uvođenja digitalne televizije, za ukupno 105 miliona evra...Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.