Gligorov: Telekom na rasprodaji

Izvor: B92, 29.Mar.2011, 19:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gligorov: Telekom na rasprodaji

Beograd -- Odluka Vlade da da rok Telekomu Austrija od 15 dana da poboljša ponudu za kupovinu Telekoma Srbija je "jedina prirodna odluka", kaže Vladimir Gligorov.

Saradnik Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije dodaje da odluka vlade nije nelojalna prema drugim potencijalnim kupcima, jer se unapred znalo da se tender neće smatrati neuspešnim ako se prijavi samo jedan kupac.

On je dodao da bi bilo bolje da se više kupaca nadmeće, ali da interes za ulaganja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Telekom i u Srbiju nije baš naročito veliki.

Vlada Srbije zatražila je od Telekoma Austrija da poveća ponuđenu cenu za kupovinu 51 odsto Telekoma Srbije, kako bi odgovarala uslovima tendera. Telekom Austrija ponudio je 950 miliona evra za akcije i 450 miliona evra za investicije, što nije u skladu sa finansijskim uslovima, a Vlada je odredila da je minimalna cena za 51 odsto akcija Telekom Srbija 1,4 milijarde evra.

"Druga je stvar kako je čitav ovaj proces sproveden. U svemu je tome bilo nedoslednosti i netransparentnosti, a sada preostaje da se vidi da li prodaja po ceni koja se moze postici ima smisla, finasijskog i političkog", rekao je Gligorov.

Prema njegovim rečima, sa finansijske tačke gledišta, pitanje je da li se može očekivati bolji rezultat ako se prodaja odloži.

"To je jako složena procena i nisam siguran da je ona valjano i temeljito napravljena", rekao je on i dodao da vlada treba da proceni da li će imati gubitak ili se može očekivati viša cena i za koliko viša.

"Generalno gledano, prodaja imovine Telekoma mi se čini neminovnom s obzirom na stanje u platnom bilansu i u javnim finasijama. Kada se prodaje iz nužde, ne može se očekivati mnogo bolja cena nego ona na rasprodaji, ali na to je trebalo misliti kada se trošilo i zaduživalo", rekao je Gligorov.

Opširnije o prodaji Telekoma Srbije čitajte u specijalu na Bizu.
Pogledaj vesti o: Prodaja Telekoma

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.