Dijalog Beograda i Prištine na visokom nivou u junu?

Izvor: RTS, 13.Maj.2015, 19:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dijalog Beograda i Prištine na visokom nivou u junu?

Ukoliko radne grupe Beograda i Prištine postignu napredak u dijalogu o energetici, "Telekomu" i formiranju Zajednice srpskih opština, sasanak na visokom niovu predstavnica EU za spoljnu politiku Federika Mogerini mogla bi da organizuje u junu, piše prištinska štampa.
Pozivajući se na izvore iz Brisela, Koha ditore piše da majskog susreta >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Ise Mustafe u Briselu neće biti, a da se očekuje da od ponedeljka, pa sve do kraja maja radne grupe svakog dana rade na ovom poslu, prenosi Tanjug.
"U EU kažu da neće biti susreta na visokom nivou u dijalogu Beograda i Prištine tokom maja jer jedan takav susret bio bi bez svrhe u situaciji kada nema dovoljnog napretka u sprovođenju Sporazuma", navodi list.
Koha piše i da su dve glavne tačke u kojima EU traži brze rezultate formiranje Zajednice srpskih opština i "Telekom".
Napominje se da je pitanje energetike komplikovano zbog teritorije na kojoj se nalazi jezero Gazivode.
List piše da nakon što nije postignut dogovor radnih grupa za formiranje Zajednice srpskih opština, Beograd "ovo pitanje koristi da kritikuje kosovsku stranu za izostanak rezultata u sprovođenju Sporazuma".
"I jedan dobar deo evropskih diplomata skreće pažnju da obećanja koja je dao bivši premijer Hašim Tači o formiranju ZSO treba da bude sproveden što pre. Evropske diplomate tvrde da je za obe strane ključni momenat da dokažu da su i dalje spremni na kompromise, nastavak dijaloga i sprovođenje onoga o čemu su se složili", piše Koha.
U određenim diplomatskim krugovima, dodaje se, pominje se i mogućnost da se ovaj napredak vezuje za potpisivanje sporazuma stabilizaciji i pridruživanju Kosova i EU.
Cilj je, kako se navodi, da se ovaj sporazum potpise 22. ili 23. juna kada se budu sastali ministri EU ali nije sigurno da li će se u ovom vremenskom roku da se desi to, prenosi Koha.
Pogledaj vesti o: Telekom Srbija,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.