Austrijanci bi „Telekom”, ali po nižoj ceni

Izvor: Politika, 21.Mar.2011, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Austrijanci bi „Telekom”, ali po nižoj ceni

Ponuda za 51 odsto kapitala je 950 miliona evra. – Paket dopunjen investicijama od 450 miliona. – Analitičari tvrde da je tender propao

Na tender za prodaju „Telekoma Srbija” javio se samo jedan ponuđač – „Telekom Austrija” koji za 51 odsto kapitala nudi 950 miliona evra. Ponuda je dopunjena i iznosom od 450 miliona evra koliko bi ova kompanija investirala u naredne tri godine.

Interesantno je da je i sam ponuđač juče priznao u svom saopštenju da >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << njegova ponuda nije u skladu sa onim što je Vlada Srbije tražila, a to je minimalnih 1,4 milijarde evra za 51 odsto kapitala. Međutim, Vuk Đoković, šef radne grupe za prodaju „Telekoma”, juče je prilikom javnog otvaranja ponude istakao da ponuda „Telekoma Austrija” iznosi 1,4 milijarde evra, a sastoji se od cene od 950 miliona evra i 450 miliona evra investicija.

Iako se u javnosti spekulisalo da će interesovanje za kupovinu državnog operatera fiksne i mobilne telefonije biti veće (jer je sedam kompanija otkupilo tendersku dokumentaciju) pristigla je, na opšte razočaranje, samo jedna ponuda. I to samo 15 minuta pre isteka zakonskog roka u 13.45 na prijavnici zgrade Ministarstva finansija stigao je paket „Telekoma Austrije”. Posle nepunih sat i po vremena pošiljka je otvorena u prisustvu novinara.

– Radna grupa ima rok od pet radnih dana da se izjasni o ponudi – rekao je juče okupljenim novinarima Đoković.

Posle završetka javne sednice, novinarima nije bilo omogućeno da postave pitanja.

Ponuđena cena, inače, nije ni u skladu sa onim što je o vrednosti kapitala „Telekoma” naveo privatizacioni savetnik – „Siti grupa”, po kome 100 odsto kapitala vredi 2,43 milijarde evra.

Analitičari kažu da je ovakav rasplet situacije očekivan i da se nisu nadali velikom interesovanju, jer su i kandidati pred isticanje zakonskog roka za dostavljanje ponuda počeli da šalju signale da nisu toliko zainteresovani. Odaziv samo jednog ponuđača je, prema njihovoj oceni, poraz za vlasnika kompanije. Jer, podsećanja radi, kada se prodavao „Mobtel” čak tri kompanije su dostavile obavezujuću ponudu a posle toga su na aukciji licitirali počevši od najviše cene.

Mahmud Bušatlija, konsultant za strana ulaganja, kaže da je jasno da tender nije uspeo i da se austrijska ponuda ne može prihvatiti, jer nije u okviru traženih uslova.

– „Telekom Austrija” nudi 950 miliona evra što je mnogo manje od 1,4 milijarde koliko je Vlada Srbije rekla da je minimalna cena. Država, ako je principijelna, mora da postupi po onome što je propisala i proglasi tender neuspelim. Ne mogu se cena koja se dobija za kapital i ono što nameravaju da investiraju sabirati – kaže Bušatlija, dodajući da je nejasno u šta bi oni mogli da investiraju toliko veliku sumu kada u fiksnoj telefoniji za to nema prostora.

To što se cena za 51 odsto kapitala i iznos za investicije poklapaju sa iznosom koji je država tražila za Bušatliju jeste pokušaj da se cena formalno „pojača”.

Njegov kolega Milan Kovačević takođe smatra da je tender za prodaju domaćeg operatera fiksne i mobilne telefonije propao, jer je „Telekom Austrija” ponudila samo dve trećine od cene koju je Vlada Srbije tražila.

– „Telekom Austrija” je, inače, najnepovoljniji ponuđač jer bi, ukoliko bi on postao vlasnik „Telekoma” imao dva mobilna operatera. Zbog toga bi mu bila potrebna dozvola Komisije za zaštitu konkurencije – ističe Kovačević.

U javnom pozivu za prodaju „Telekoma” nije izričito navedeno da je minimalna cena 1,4 milijarde evra za 51 odsto kapitala, već se cifra nalazi u zaključku vlade, što nameće pitanje da li je država time sebi ostavila mogućnost za pregovore sa austrijskim ponuđačem.

– Vlada može sve. To se videlo i po tome što je menjala ponudu pa je prvo rekla da će prodati 40, pa zatim povećala na 51 odsto kapitala. Rokove za dostavljanje ponude menjala je nekoliko puta. Sem toga, problematično je i to što „Telekom” ne prodaje Agencija za privatizaciju, već posebno formirana radna grupa Ministarstva finansija – zaključuje Kovačević.

Za Danijela Cvjetićanina, profesora Univerziteta Singidunum, ponuda „Telekoma Austrija” je nepristojna.

– Ona je tako formirana da država odustane, da joj se da pristojan način da iz ovoga izađe. Ta cena ne može da pokrije troškove izbora bilo da su redovni ili vanredni. Vlada će morati da nađe druge izvore, a videćemo koje – kaže Cvjetićanin.

Inače, agencija „Blumberg” prenela je prekjuče pisanje austrijske štampe da će „Telekom Austrija” na tender za prodaju „Telekoma Srbije” dostaviti „taktičku” ponudu. Pozivajući se na izvore bliske tom procesu najavljeno je da ponuda neće biti u skladu sa uslovima tendera.

Inače, Vuk Đoković je ranije objašnjavao da u slučaju da stigne samo jedna obavezujuća ponuda, „Telekom” će biti prodat po ponuđenoj ceni. Kupac većinskog udela moraće da dobije saglasnost antimonopolskih komisija u Srbiji, Bosni i Hercegovini i u Crnoj Gori, gde je „Telekom” vlasnik telekomunikacionih kompanija.

J. Rabrenović

A. Nikolić

------------------------------------------

 „Dojče telekom” prodaje svoju američku filijalu za 39 milijardi dolara

Od našeg stalnog dopisnika

Vašington – Američka filijala „Dojče telekoma”, koja ovde radi pod imenom „T mobajl”, prelazi u ruke ovdašnjeg telekomunikacionog giganta „AT&T” po ceni od 39 milijardi dolara, glasi glavna vest iz američke telekomunikacione industrije.

Na ovaj način „AT&T” postaje najveći operater mobilne telefonije u SAD, sa oko 130 miliona korisnika. „Dojče telekom” će 25 milijardi dobiti u gotovini, a ostatak u akcijama, tako da će u integrisanoj kompaniji imati osam odsto udela.

Ako ova transakcija dobije blagoslov ovde strogih antimonopolskih regulatora, u Americi će ostati samo tri operatera mobilne telefonije: „AT&T”, „Verajzon” i relativno mali igrač u ovom biznisu „Sprint”.

Motiv „AT&T” za ovaj potez je obezbeđivanje većeg spektra za prenos signala, dok poslovni interes „Dojče telekoma” nije obrazložen.

M. M.

objavljeno: 21.03.2011.
Pogledaj vesti o: Prodaja Telekoma

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.