Veroučitelj koji se moli bogu kroz poeziju

Izvor: Press, 27.Jan.2011, 00:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veroučitelj koji se moli bogu kroz poeziju

Pesnik i veroučitelj Marko Danojlović iz Zvornika nedavno je predstavio svoju drugu zbirku poezije, po imenu „Starac sa očima dječaka". Marko Danojlović je sa samo 22 godine postao veroučitelj u najvećoj zvorničkoj osnovnoj školi, a sa 29 godina postao je urednik Informativne službe Eparhije zvorničko-tuzlanske. Danojlović za Press kaže da crpi nadahnuće iz dela Rastka Nemanjića - Svetog Save. - Sveti Sava je ličnost >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << o kojoj bismo mogli govoriti danima, mesecima i godinama, neiscrpno poglavlje crkve naše, divni cvet iz bašte rajskih cvetova Gospodnjih. Ako bih morao da u jednoj rečenici opišem njegov život, onda je to da je ljubavlju služio Bogu i rodu, čistom, iskrenom, nelicemernom ljubavlju koja se neprestano daje - kaže Danojlović.Veroučitelj za koga osnovci tvrde da je jedan od najboljih predavača u školi kaže da je potreba za bogom čoveku urođena.
- Često svi mi imamo potrebu da se obratimo Bogu. Nekada je dovoljno samo da stanemo pred ikonu i poput deteta da duboko uzdahnemo, a On koji zna sve naše potrebe, grehove, vrline, padove i uspone je tu, uvek pored nas. Davno je Gospod načinio taj korak prema nama, davno nam je pružio ruku i čeka, strpljivo čeka da mu otvorimo svoje srce i priđemo.
Na pitanje kako dobija inspiraciju za pisanje, Danojlović odgovara potresnom pričom.
- Jednom prilikom smo obilazili stare ljude koji su praktično zaboravljeni od svojih potomaka. U jednoj kući bez prozora, bez bilo kakvog grejnog tela, naišli smo na staricu i prosto ostali bez teksta. U tanjiru iz koga jede stajao je suv hleb, ko zna koliko dana je stajao. Pored tanjira je bila čaša sa vodom kojom je polivala taj hleb da bi ga mogla pojesti. Iznad svega toga je bila jedna ikona. Kada sam došao kući, ćutao sam. Samo sam seo, uzeo olovku i počeo da pišem. Tako je nastala pesma „Stara majka" - ispričao je pesnik i veroučitelj.
 

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.