Rokada imena škola: Sveti Sava postao bin Zajed

Izvor: Mondo, 30.Jun.2016, 10:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rokada imena škola: Sveti Sava postao bin Zajed

Umesto po srpskom svecu i prosvetitelju škola u Dojeviću kod Novog Pazara zvaće se po predsedniku Ujedinjenih Arapskih Emirata, dok će ime Svetog Save "okačiti" o školu u Deževi.

Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock

Neobična razmena imena dogodila se u Raškoj/Sandžaku. Kada se đaci u septembru vrate u osnovnu školu u selu Dojeviću kod Novog Pazara, zateći će novu tablu s imenom svoje škole >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << "Halifa bin Zajid el Nahjan".

Odluku da se škola više ne zove "Rastko Nemanjić Sava" doneli su odbornici gradske skupštine Novog Pazara, piše "Politika".

Odbornici su istovremeno napravili i rokadu pa Sveti Sava ali u "civilnom odelu" ide u selo Deževu, gde lokalni partizanski prvoborac Aleksandar Stojanović Les odlazi u istorijski zaborav.

Za promenu imena škole u Dojeviću, u kojoj je velika većina dece bošnjačke nacionalnosti, ima i racionalno opravdanje. U dvorištu stogodišnje škole novcem Emirata (uz obdanište i dijagnostički centar u Novom Pazaru) izgrađena je nova škola koja je, kažu, među najbolje opremljenima u Srbiji.

Zadovoljni su i u Deževi, rodnom kraju Svetog Save. Direktor škole kaže da promena imena nije stav prema borcu NOB-a, već zbog im je poznati "zemljak" zvučnije ime. Doduše, škola će nositi njegovo "civilno" ime - "Rastko Nemanjić".

U neposrednoj blizini škole nalazi se i ostaci saborne crkve Nemanjića kod koje je 1282. godine održan čuveni Deževski sabor, na kome je pod uticajem Svetog Save kralj Dragutin predao presto bratu Milutinu, podseća beogradski dnevnik.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.