Severna Makedonija obeležava Dan republike - Ilindan

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Avg.2020, 17:02

Severna Makedonija obeležava Dan republike - Ilindan

U Severnoj Makedoniji danas se obeležava državni praznik Dan republike - Ilindan, na dan kada je podignut Ilindanski ustanak i formirana Kruševska republika 2. avgusta 1903. godine, a istog datuma 1944. godine usvojena u Prohoru Pčinskom Deklaracija Antifaštitičkog sobranja, čime su postavljeni temelji savremene severnomakedonske države.

Tim povodom predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski u svom obraćanju u Pelincima poručio je da je građansko pomirenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << osnovni uslov za funkcionisanje demokratskog pluralnog društva, a da je demokratija preduslov za ekonomski razvoj.

"Kada naučimo da je politika borba za ideje, a ne borba za život ili smrt, te da od promene vlasti ne sme da zavisi ostvarivanje osnovnih prava i sloboda svakog građanina, tada ćemo imati pravu demokratsku državu", poručio je Pendarovski.

Naglasio je da su svi svesni da osim životnog standarda, glavni problem u toj zemlji predstavlja i to što nisu svi jednaki pred zakonom.

"Nefunkcionalna administracija, visoka korupcija i neefikasno sudstvo nisu samo barijera za brže integrisanje u EU, već, mnogo važnije, oni su glavna barijera da živimo normalan život u jednu pristojnu i uređenu zemlju", naglasio je Pendarovski.

Kazao je da su makedonski građani s pravom razočarani kada gledaju da se tužilaštvo, koje je bilo simbol svih nada za procesuiranje organizovanog kriminala, raspalo upravo kao posledica toga što je postao deo organizovanog kriminala.

Skrenuo je pažnju i na to da se Dan republike - Ilindan obeležava u posebnim uslovima kada u svetu su svi posvećeni rešavanjem pandemije korona virusa.

"Moraćemo kao država što pre da pronađemo način kako da obezbedimo socijalnu pravdu i da pokrenemo ekonomsku aktivnost i razvoj bez da uđemo u opasnosti finansijskog zaduživanja i nekontrolisanog rasta javnog duga", poručio je Pendarovski.
Pogledaj vesti o: Sveti Ilija,   Kruševac

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.