VOJNE VEŽBE: Britanska vojska sprema se za rat NATO i Rusije u istočnoj Evropi

Izvor: Kurir, 08.Feb.2016, 15:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VOJNE VEŽBE: Britanska vojska sprema se za rat NATO i Rusije u istočnoj Evropi

Vojska Velike Britanije će u okviru predstojeće vojne vežbe "Šamal storm" prebaciti više od 1.600 vojnika i 300 oklopnih vozila u Jordan da bi proverila borbenu gotovost u slučaju da izbije rat sa Rusijom.

1,600 British troops head to Jordan for war game https://t.co/2qf7Xvjuuu

"Šamal storm" treba da proveri da li je britanska vojska kadra da 30.000 svojih vojnika prebaci u krizne zone širom sveta, posebno u slućaju da NATO i Rusija zarate na istoku >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Evrope zbog Ukrajine, saznaje britanski Telegraf. Vojnici će, prvi put u više od 10 godina, vežbati operaciju razmera invazije.

Iako će se vežba odvijati u pustinji u Jordanu, koji se graniči sa Sirijom, njen cilj nije priprema britanskih trupa za rat protiv terorističke Islamske države (ISIL).

U

"Ovo nije vežba vojne operacije protiv Islamske države. Ovo je vežba u cilju našeg pridruživanja Sjedinjenim Američkim Državama u Ukrajini, a ne u Siriji", kaže izvor u britanskoj vojsci za Telegraf. "To neće biti vrsta sile za koju očekujete da će ući u Alep da pohvata gomilu džihadista", dodao je izvor.

Britanska armija želi da osposobi svoje trupe za rat velikih razmera. Ova provera borbene gotovosti na pustinjskom jugu Jordana biće najveća te vrste od 2001, kada su britanske snage imale velike vežbe u Omanu.

(The Telegraph)

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

RATNE IGRE Britanija se sprema za konflikt NATO i Rusije?

Izvor: Blic, 09.Feb.2016, 09:31

Birtanska vojska planira da rasporedi 1.600 trupa u Jordanu kako bi se uključila u ratne igre koje predstavljaju uvertiru za potencijalnu konfrontaciju između Rusije i NATO članica u istočnoj Evropi...Prema pisanjima britanskog “Telegrafa” koji se pozvao na neimenovane vojne izvore, vežbe koje...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.