Tramp stavio veto na zabranu prodaje oružja

Izvor: NoviMagazin.rs, 25.Jul.2019, 08:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tramp stavio veto na zabranu prodaje oružja

Predsednik SAD Donald Tramp stavio je veto na tri kongresne rezolucije donete s ciljem da se vlada onemogući da zaobiđe Kongres i proda Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima oružje i opremu vredne više milijardi dolara.

Državni sekretar Majk Pompeo prošlog meseca je naveo iransku pretnju kao razlog za odobravanje prodaje vredne 8,1 milijardu dolara američkim saveznicima u Persijskom zalivu.

Međutim, Trampova odluka da proda oružje, doneta >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << u maju, na neki način je zaobilazila kongresni izveštaj po tom pitanju i razljutila je poslanike. Demokrate i republikanci u Senatu su se udružili da bi doneli rezolucije o blokadi prodaje. To je viđeno kao dvopartijski udar na spoljnu politiku Bele kuće.

Američka vlada je tvrdila da bi zaustavljanje prodaje poslalo signal da SAD ne stoje uz svoje partnere i saveznike, posebno u vreme kada se oni suočavaju sa sve većim pretnjama. Rijad i Abu Dabi bi kupili hiljade navođenih raketa, bombi i druge municije, kao i opremu za održavanje aviona.

Bes Kongresa zbog bliskih veza Trampove vlade sa Saudijcima je sve veći, a podgreva ga veliki broj civilnih žrtava u ratu koji Rijad vodi u Jemenu, u čemu ima pomoć SAD, i ubistvo saudijskog novinara, saradnika Vašington posta Džamala Kašogija u Istanbulu, od ruku saudijskih agenata. Trampova odluka da proda oružje samo je doprinela tenzijama.

Članovi Komiteta za spoljne poslove Predstavničkog doma Kongresa su prošlog meseca ispitivali zvaničnike Stejt departmenta o prodaji, a predsedavajući Eliot Endžel je rekao da je reč o "šamaru" Kongresu.
Pogledaj vesti o: Donald Tramp

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tramp stavio veto na zabranu prodaje oružja

Izvor: Beta, 25.Jul.2019

Predsednik SAD Donald Tramp stavio je veto na tri kongresne rezolucije donete s ciljem da se vlada onemogući da zaobidje Kongres i proda Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima oružje i opremu vredne više milijardi dolara.Državni sekretar Majk Pompeo prošlog meseca je naveo iransku pretnju...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.