Tramp smenio ministra pravde

Izvor: Vesti-online.com, 09.Nov.2018, 13:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tramp smenio ministra pravde

Američki predsednik Donald Tramp oterao je iz kabineta Džefa Sešensa, ministra pravde i ujedno državnog tužioca.

"Na vaš zahtev, podnosim svoju ostavku", napisao je Sešens u pismu šefu osoblja Bele kuće, generalu Džonu Keliju. Sešensa će kao vršilac dužnosti ministra pravosuđa zameniti Metju Viteker, obavio je Tramp, naravno, na Tviteru.

- Trajna zamena biće nominovana naknadno - napisao je Tramp na svom profilu uz reči zahvalnosti Sešensu za >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << službu u administraciji.

Međutim, ovo nije obična smena. Iza svega stoji istraga o navodnom ruskom mešanju u američke predsedničke izbore 2016. godine, kao i čitav niz poslovnih marifetluka najbližih saradnika predsednika SAD. Istragu vodi Robert Maler, specijalni tužilac koji je već podneo više od 20 krivičnih prijava, između ostalih i protiv bivšeg Trampovog šefa kampanje Pola Manaforta, a krivicu su priznali njegov zamenik Rik Gejts, prvi savetnik za nacionalnu bezbednost Majkl Flin, spoljnopolitički savetnik Džordž Papadopulos i drugi. Posebno je zanimljiv Trampov lični advokat Majkl Koen, koji je uhapšen i koji se nagodio sa tužilaštvom za manju kaznu u zamenu za saradnju sa istražiteljima.

A Koen jako puno zna, ne samo o mogućoj ruskoj vezi Trampove kampanje i Kremlja, već i o njegovim privatnim poslovima. Kad je reč o ruskoj istrazi, centralno mesto je sastanak, koji su predsednikov sin Donald Tramp Junior i Pol Manafort, te Trampov zet Džerod Kušner imali 23. juna 2016. u Trampovom tornju sa ruskim advokatom Natalijom Valetinskajom koja je, prema navodima iz istrage, tada ponudila da Rusija hakuje računare kampanje Hilari Klinton i ponudi taj materijal Trampu u političke svrhe, kako bi mu pomogli da pobedi. Trampov sin je ponudu prihvatio, o čemu postoji dokumentacija u Federalnom istražnom birou i javno je poznata.

Ministar Džef Sešens se kao ministar izuzeo iz istrage jer je i sam lagao pred Senatom o svojim kontaktima sa Sergejom Kisljakom, ruskim ambasadorom u Vašingtonu u vreme izbora 2016.

Tako je nadzor nad istragom dopao u ruke Rodu Rozenštajnu, zameniku ministra pravde koji je svim silama podržavao istragu.

Tramp od tada pribegava strategiji pritisaka i uvreda, što na račun Sešensa, što Rozenštajna, ne bi li ih naterao da podnesu ostavke. Kako ta strategija nije prošla, Tramp je jedva dočekao da se završe kongresni izbori da bi smenio Sešensa i imenovao čoveka od njegovog poverenja, automatski razvlašćujući Rozenštajna nadzora nad istragom.

Ovi potezi jasno ukazuju da je predsednik nervozan. A nervozan je zato što zna šta bi se moglo naći u izveštaju koji je, prema napisima u američkoj štampi, Maler završio. Nezvanično se saznaje da bi izveštaj mogao da dovede do optužnice protiv Trampa Juniora, kao i još jednog savetnika, Rodžera Stouna koji je najavio objavljivanje mejlova Klintonove dan uoči objavljivanja na sajtu Vikiliksa.

Bela kuća je objavila da je oduzela novinarsku akreditaciju izveštaču Si-En-Ena Džimu Akosti posle žučne rasprave koju je novinar imao s predsednikom na pres konferenciji posle kongresnih izbora. Naime, Akosta je predsednika upitao zašto je "karavan od nekoliko hiljada izbeglica nazvao invazijom iako je reč o malo ljudi koji su hiljadu milja daleko od SAD". Tramp se razbesneo i počeo da vređa novinara, a kontrolu je izgubio kada je upitan da li se plaši optužnice za navodnu rusku vezu pred izbore. Tramp je rekao da se ničega ne boji i opet izvređao novinara, zahtevajući od pripravnice da mu uzme mikrofon.

- Si-En-En bi trebalo da se stidi zbog toga što vi radite za njih. Vi ste nevaspitana, grozna osoba - kazao je Tramp novinaru Džimu Akosti, a onda nastavio:

- Dosta je, vratite mikrofon. Kada objavljujete lažne vesti, što radite u velikoj meri, vi ste neprijatelj naroda - dodao je na kraju svađe sa Akostom.

Čelnica demokrata u Predstavničkom domu Nensi Pelozi odmah je reagovala na ostavku ocenom da je to "očigledan pokušaj" podrivanja i okončanja Malerove istrage. Ona je pozvala Metjua Vitekera da se izuzme iz istrage i poručila da Kongres mora da preduzme hitnu akciju da zaštiti vladavinu prava i celovitost istrage. Vitekerovo izuzeće zatražio je i vođa demokrata u Senatu Čak Šumer.

Tramp je morao biti iznenađen i reakcijom iz svog tabora na svoju odluku da smeni Sešensa. Odmah je istupila senatorka Suzan Kolins, koja je rekla da se "istraga mora nastaviti neometano i da administracija ne bi smela da se u to meša". Usledio je novi udar, ovoga puta od Mita Romnija, bivšeg predsedničkog kandidata republikanaca, a sada senatora iz Jute koji je takođe naveo da "Maler mora u miru da završi svoju istragu i preda izveštaj".
Pogledaj vesti o: Donald Tramp

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.