Tramp potpisao zakon o podršci demonstrantima u Hongkongu, Peking protestuje

Izvor: RTS, 28.Nov.2019, 08:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tramp potpisao zakon o podršci demonstrantima u Hongkongu, Peking protestuje

Američki predsednik Donald Tramp potpisao je zakon koji je usvojio Kongres o davanju podrške demonstrantima u Hongkongu i sankcijama kineskim vlastima. Tramp je to učinio uprkos oštrim zamerkama Pekinga sa kojim nastoji da postigne sporazum o okončanju trgovinskog rata.
Zakonom je predviđeno da SAD svake godine potvrđuju visok stepen >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << autonomije Hongkonga kako bi opravdao poseban trgovinski status te teritorije. To podrazumeva i sankcije kineskim i hongkonškim zvaničnicima koji suzbijaju slobodu na toj teritoriji.

"Pa mi smo uz Hongkong. Ali, kao što znate, ja imam veoma dobar odnos sa kineskim predsednikom Sijem. Zbog toga smo na mukama. Ali ovo je veoma važno... U isto vreme želimo da vidimo da ide dobro i Hongkongu", poručio je Tramp.
Kina u zvaničnom saopštenju protestuje zbog mešanja u unutrašnje poslove. Smatra da je to ozbiljno kršenje međunarodnog prava i osnovnih normi što regulišu međunarodne odnose.
Kineska vlada i narod čvrsto se protive takvim potezima. Peking navodi da stanovnici Hongkonga uživaju demokratska prava bez presedana.
Potpisanje zakona je usledilo tri dana posle lokalnih izbora. Na tim izborima opozicioni kandidati ostvarili su veliku pobedu i osvojili najviše mesta u okružnim savetima. Osvojili su 17 od 18 mesta. Za razliku od okružnih saveta građani Hongkonga ne mogu da utiču na izbor vlade, jer nju bira zvanični Peking.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kina protestuje zbog Trampove odluke da podrži demonstrante u Hong Kongu

Izvor: VOA, 28.Nov.2019

Kina je pozvala na konsultacije ambasadora SAD u Pekingu kako bi "snažno protestovala" protiv odluke američkog presednika Donalda Trampa da potpiše zakon kojim podržava demonstrante u Hong Kongu. Zamenik kineskog ministra spoljnih poslova Li Jučeng preneo je američkom ambasadoru da je reč o...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.