Tramp ide na sve ili ništa sa zamenom Obamakera

Izvor: RTS, 24.Mar.2017, 14:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tramp ide na sve ili ništa sa zamenom Obamakera

Predsednik SAD Donald Tramp završio je razgovore sa republikancima koji se protive izmeni zakona o zdravstvenoj zaštiti i da će se u Predstavničkom domu Kongresa danas glasati o predlogu zakona, sa ili bez obezbeđene većine.
Donald Tramp je time poručio republikancima >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da prihvate novi predlog zdravstvene zaštite ili će ostati sistem koji je uveo njegov prethodnik Barak Obama kojem su se konzervatvici oštro protivili.

Predsedavajući Predstavničkog doma Kongresa Pol Rajan zakazao je glasanje posle sinoćnjeg sastanka u Kongresu na kome su predstavnici Bele kuće rekli republikanskim kongresmenima da je predsednik odlučio da više nema vremena za razgovore i da se ide na glasanje koje se smatra dosad najvažnijim i za Trampa i za Rajana kao predsedavajućeg, prenela je agecnija Asošijeted pres.
Republikaci su suočeni sa velikim nesupehom, pošto je predlog za zamenu "Obamakera" razapet između dva krila Republikanske partije – umerenog koji želi što manje izmene postojećeg zakona i krajnje desnog koji traži da se država povuče iz sistema zdravstvenog osiguranja.
"Obećali smo američkom narodu da ćemo odbaciti i zameniti ovaj štetan zakon koji se raspada i izneverava porodice, i sutra nastavljamo", rekao je predsedavajući Predstavničkog doma novinarima.
Nekoliko sati ranije republikanske vođe su iznenada odložile glasanje zbog pretnji konzervativaca i umerenih republikanaca da će glasati protiv izmene zakona koji republikanci žele da ukinu otkako je usvojen pre sedam godina.
Nema informacija da li su republikanci prikupili dovoljno glasova da bi zakon prošao kao ni da li će ponovo odložiti glasanje ako bude potrebe, ali izgleda da veruju da će u trenutku glasanja dovoljno protivnika promeniti stranu i odlučiti da ne odbace zakon i time zadaju težak udarac ne samo Trampovom predsednikovanju nego i sposobnosti republikanskog vođstva da nametnu svoje teme Kongresu.
Za sprečavanje novog zakona je dovoljno da se 23 republikanca pridruže opozicionim demokratama. Prema nekim računicama, do juče se najmanje 26 republikanaca protivilo predlogu zakona.
Čak i ako glasanje u Predstavničkom domu bude uspešno, nove teškoće čekaju u Senatu gde konzervativci i umereni republikanci takođe prete da će oboriti zakon.

Republikanski predlog zakona predviđa ukidanje kazni za one koji ne kupe zdravstveno osiguranje i subvencije za one koji to učine, kao i smanjivanje federalnog budžeta za program "Medikejd" i prepuštanje državama da odluče pod kojim uslovima građani mogu dobiti pomoć po tom programu, a takođe bi se ukinule i neke odredbe dosadašnjeg zakona zbog kojih su premije značajno poskupele.
Umereni republikanci koji se protive novom zakonu navode da bi on ostavio mnoge glasače bez osiguranja, a neki republikanski guverneri misle da će biti prevelikog rezanja "Medikejda" što bi pogodilo najsiromašnije građane. Novom zakonu se protive i medicinska udruženja, bolnice i potrošačke organizacije.
Pogledaj vesti o: Barak Obama

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Donald Tramp je krenuo na SVE ILI NIŠTA

Izvor: Blic, 24.Mar.2017

Predsednik SAD Donald Tramp rekao je da je završio razgovore s republikancima koji se protive izmeni zakona o zdravstvenoj zaštiti i da će se u Predstavničkom domu danas glasati o predlogu zakona, sa ili bez obezbeđene većine...Tramp je time poručio republikancima da prihvate novi predlog zdravstvene...

Nastavak na Blic...

Trampove izmene Obamakera dovedene u pitanje

Izvor: Beta, 24.Mar.2017

Američki predsednik Donald Tramp i predsedavajući Predstavničkog doma Pol Rajan danas su u Beloj kući, uoči glasanja o poništavanju Zakona o dostupnoj zaštiti takozvanom Obamakeru, održali sastanak o nedostatku podrške za usvajanje novog zakona i narednim koracima.Jedno od glavnih obećanja...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.